Arthur Andersen vill göra upp

Den världsomspännande revisionsfirman Arthur Andersen försöker nu göra upp utanför domstol med flera av dem som stämmer firman för dess inblandning i Enronkollapsen. USAs hittills största företagskonkurs.
Dom står på kö. Investerare, aktieägare, pensionfonder, anställda och andra, som känner sig lurade av energihandelsföretaget Enron. De vill ha tillbaka så mycket som möjligt av dom pengar dom förlorat, i vissa fall mångmiljonbelopp, på företagets konkurs. Ilskan riktar sig nu också mot Enrons revisorer i Arthur Andersen som anklagas för att misskött granskningen och struntat i varningssignalerna om att något var fel i företaget. Även om revisionsfirman har förnekat att den gjort något brottsligt så försöker den nu komma överens med advokaterna som representerar aktieägare i Enron för att undvika att stämningsansökningar tas upp i domstol. Enligt uppgifter i amerikanska medier är Arthur Andersen berett att betala över 2,7 miljarder kronor i uppgörelsen och ytterligare över 3,5 miljarder kronor kan komma från dom försäkringar som Enronledningen hade. Arthur Andersen vill med den här metoden undvika rättegångar som kan leda till att än större skadestånd måste betalas ut. Dessutom vill dom, minimera dom skador som en utdragen rättsprocess skulle ge PR-mässigt. Redan har firman gått miste om flera stora revisionsuppdrag, och vissa branschbedömare tror att Enronskandalen kan leda till att Arthur Andersen också kollapsar.Enligt rapporterna i medierna är det dock minst sagt osäkert om det finns något större intresse bland alla dom som stämt Enron och Arthur Andersen att göra upp utanför rättssalen. Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista