Junilistan i tvivelaktigt sällskap

Förutom det italienska högerpartiet Lega Nord innehåller Junilistans partigrupp i Europaparlamentet UK Independence Party, vars representant Godfrey Blooom har väckt uppmärksamhet med sina nedsättande åsikter om kvinnor.

Efter att Godfrey Bloom blivit utsedd till kandidat i kvinnoutskottet sa han att kvinnor helt enkelt inte städar tillräckligt bakom kylskåpet. Att han representerar kvinnor i Yorkshire som alltid har maten på bordet när man kommer hem och att arbetsgivare har för många skyldigheter gentemot kvinnor som skaffar barn.

En del av det här har han avfärdat som skämt. Annat är kritik mot den brittiska föräldraförsäkringen som enligt Bloom missgynnar små företag.

Lars Wohlin, representant för svenska Junilistan, säger så här om Godfrey Blooms uttalanden.

– Det är inte alls i enlighet med vår linje. Ofta får man acceptera att det finns olika politik, från olika länder. Det kommer ständigt att bli frågor om hur partierna agerar i sina egna hemländer och det skulle man kunna ställa många frågor om, säger han. 

– Vi har till exempel polska abortmotståndare i gruppen, där vi har en helt annan uppfattning. Vi har sagt väldigt tydligt att vi inte kan gå in i den inhemska politiken i de olika länderna. Vi sysslar endast med EU:s överstatlighet och de nationella parlamenten, säger han.

Du ser inga problem i att samarbeta med U.K Independence Party?

– Det är klart att det alltid finns problem. Jag tycker det är vansinnigt att vi har abortmotståndare i gruppen. Det är ett ständigt problem, säger Junilistans Lars Wohlin

Ulrika Lindahl
ulrika.lindahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".