Tre kvinnor uppger att de har blivit allvarligt sjuka efter att ha följt Xtravaganzas soppdiet. Foto: Linda Forsell
Kaliber granskar Xtravaganza

Allvarligt sjuka av soppdiet

Ett av landets största bantningsföretag, Xtravaganza, får kritik. P1 programmet Kaliber har träffat  tre kvinnor som blivit allvarligt sjuka efter att ha gått på företagets soppdiet. Kristina Iversen Öst hamnade medvetslös på akuten efter 2.5 vecka på soppdieten.


– Jag kunde aldrig drömma om att det skulle gå så här, att jag skulle bli medvetslös, att man inte vet vad som händer, säger Kristina Iversen Öst.

Kristina Iversen Östh skulle snabbt och säkert gå ner i vikt med Xtravaganzas lågkalorisoppor, så kallade VLCD-produkter, där VLCD står för very low calorie diet.

Det är soppor med ett extremt lågt energiinnehåll.

Enligt Livsmedelsverket är det viktigt att dricka mycket vatten under en sådan diet, men Xtravaganza gick ett steg längre och rådde Kristina att dricka ända upp till fem liter vatten om dagen.

En farlig kombination som, enligt hennes läkare, ledde till att hon blev vattenförgiftad.

Jarl Torgersson, fetmaforskare som forskat kring bantning med VLCD produkter på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg säger att mängden vatten är orimlig och farlig.

– Det kan bli väldigt allvarliga konsekvenser med hjärnskador. Det är inget att leka med.

Enligt Livsmedelsverket bör man inte äta den här typen av lågkalorisoppor längre tid än tre veckor utan medicinsk rådgivning.

P1 programmet Kalibers granskning visar att många av Xtravaganzas kunder äter soppor längre perioder än så och att Xtravaganza uppmuntrar kunder att göra det.

Inte olagligt, men inget de bör göra säger Petra Bergkvist, statsinspektör på Livsmedelsverket.

– Rent etiskt kan man inte det. Tre veckor är en vettig gräns kan jag tänka mig. Sedan behöver man komma tillbaka till vanligt mat.

Jessica Petersson levde enbart på Xtravaganzas soppor i nästan 4 månader.

Sen fick hon rådet av Xtravaganza att äta hela linfrön på frukostgröten säger hon.

Efter det hamnade hon på operationsbordet.

– Hela tjocktarmen sprack. Min buk var full med avföring och linfrön. Det var som cement i tarmarna. De fick ju använda 10 liter varm koksaltlösning för att få bort det mesta utav förstoppningen som var.

Xtravaganza utlovar snabba och hållbara resultat, men inte ens den läkare som företaget har som affischnamn till deras så kallade expertcenter Dr Jerzy Lippert, menar att det finns några vetenskapliga belägg för det påståendet.

– Det finns ingen forskning alls på det här programmet. Det är ingenting man kan kalla för vetenskap.

Xtravaganzas ägare, som tjänat stora pengar på verksamheten, Frank Angelini och Per Sundström medger att det inte finns någon säker statistik när det gäller kunder som lyckats.

Det är en uppskattning.

Men de tillbakavisar den övriga kritiken. 

Xtravaganza håller sig till Livsmedelsverkets rekommendationer säger de och ingen har blivit sjuk av deras bantningsprogram.

– Vi har haft 100 000 kunder och några få har kontaktat oss och frågat om våra produkter kan ha orsakat deras åkommor men det har visat sig att det inte varit det och att det var andra orsaker.

Vad berodde det på?

– Nej, det var väl naturliga orsaker till att man mår dåligt. Man kan ju bli både snuvig och allt möjligt, säger de.

– Man måste tänka på att överviktiga människor redan har olika åkommor.

När det gäller Jessica Petterssons förstoppning säger de att de inte kan ta ansvar för om hon köper linfrön från en vanlig matvaruaffär och lägger på frukostgröten.

– Då skulle vi haft ett ansvar om de går på McDonalds och äter också eller äter chips och sådant som gör dem överviktiga. Men vi har svårt att lägga aspekter i vad människor gör på sin fritid. Vi försöker i alla fall berätta för dem vad som är nyttig mat. Lite tips och råd helt enkelt.

– Tänk om det skulle hända någon, att någon dör på grund av det här. Det är ju fruktansvärt. Jag vill inte att det ska hända någon annan, naturligtvis, säger Kristina Iversen Öst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista