Foto: Ahn Young-joon/Scanpix.

Demonstration mot kärnkraft planeras i Sydkorea

Människor oroliga för att äta fisk
2:47 min

Det finns 21 kärnkraftsreaktorer i Sydkorea och en av dem har tillfälligt stoppats för översyn. Detta efter att ansvariga tvingats starta en nödgenerator efter en olycka i förra veckan där en anställd skadades. Ingen strålning uppges ha läckt ut, men motståndare till kärnkraft i Sydkorea planerar nu flera demonstrationer mot vad de säger är en rikskabel energikälla. Olyckan i Sydkorea inträffade efter att många redan är oroliga för strålning efter haveriet vid Fukhushima-reaktorerna i grannlandet Japan.

Fiskmarknaden i Sydkoreas huvudstad Seoul har långt färre kunder än  normalt.  Fiskhandlaren Yang Hai Sook har jobbat här i 26 år.  

– Försäljningen bara är en tredjedel av den vanliga, säger hon.  

Hennes kollega Cho Sung Chaung har tappat lika mycket kunder.

– Ungefär 60 procent av mina kunder frågar mig om min fisk kommer från Japan. Jag får lugna dem och säga att vi kollar all fisk så att den är säker att äta, säger han.

Han säger att det är delvis koreanska nyhetsmedias fel, varje dag talas det om strålning från Japan, och det skrämmer bort fiskkunderna.

Myndigheterna säger att det är ofarligt att äta fisk som säljs i Korea. Men rädslan efter olyckan vid kärnkraftverket i Fukushima består. Sydkorea har också fått sin egen kärnkraftskris, om än i mindre skala.  En reaktor nära staden Busan drabbades härom veckan av strömavbrott och fick snabbt stängas av.  Nu ska en ordentlig säkerhetsgenomgång göras av reaktorn, en av 21 i Sydkorea, och det finns de som säger att det som hände i Fukushima kan hända också här, i Sydkorea.

Hemmafrun Moon Soo Jung är en av Sydkoreas ledande aktivister mot kärnkraft, hon har hållit på i 20 år - ofta en ensam kamp. Hon säger att kärnkraftsindustrin och politiker anlitat PR-byråer, ibland finansierade av skattepengar, för att göra reklam för kärnkraft.

Nu planerar Moon Soo Jung fler protester och demonstrationer mot kärnkraft. Hon tror att uppmärksamheten kring Fukuhsima kommer att blåsa politiskt liv i kärnkraftsmotståndet också i Sydkorea, där en tredjedel av energin kommer från kärnkraft och där flera reaktorer egentligen skulle ha pensionerats, men har fått sin livslängd utsträckt av myndigheterna.

Samtidigt säger en del experter att också andra asiatiska reaktorer är sårbara för en tsunami, likt den som sköljde över Fukushima-kraftverket, trots att många japanska experter trodde att en så stor tsunami inte var möjlig. Kina har fyra reaktorer som kan vara sårbara vid sin södra kust, och Taiwan har en. I Indien har motståndet växt mot ett planerat jättekärnkraftverk vid kusten.

Mångmiljonstaden Hongkong ligger mindre än fem mil från närmsta tsunamisårbara reaktor i Kina, enligt professor David Yuen som uttalar sig för nyhetsbyrån AP. Han säger att ett stort jordskalv och en tsunami kanske inte kommer att drabba området inom 10 år, men kanske inom 50 eller 100.

Antikärnkraftsaktivisten Moon Soo Jung säger att det som hänt i Fukushima, och nu här vid reaktorn i Busan, påminner om riskerna med atomenergi.

– Det styrande partiet har inte varit intresserat av att tala om riskerna  med kärnkraft. Men nu märker vi hur oppositionen är mera intresserat att diskutera frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".