Svenska företag exporterar mer till u-länder

Flera svenska bolag ökar sin export till u-länderna. Ericsson menar att de tidigare har missbedömt marknaden i utvecklingsländerna och nationalekonomen Stefan De Vylder menar att svenska företag underskattar tillväxten i u-länder.

– Jag har hört i flera kommentarer i utvecklingsländer att de undrar var svenska företag håller hus, därför att de är lite sena att intressera sig för landet och försiktiga att investera, säger Stefan De Vylder.

Fler abonnenter i u-länder
Ericsson har tidigare missbedömt utvecklingsländernas betydelse för mobil marknaden.

– Vi har i dag nära 1,5 miljard abonnenter och tidigare pratade vi i branschen om att de kunde växa till framemot två miljarder. Jag tror i dag att vi känner att de kan växa mot 3 miljarder och då ska vi veta att mycket av just abonnenttillväxten sker i utvecklingsländer, sa Ericssons vd Carl-Henrik Svanberg till Ekot på onsdagen.

Alternativ till fast telefoni
Nu tror Ericsson att 80 procent av de nya mobil användarna de kommande 10 åren kommer från utvecklingsländer. Det innebär en positiv utveckling för de fattiga länderna.

– De är oerhört viktigt inte minst i länder som är glest befolkade med långa avstånd och inte har råd med fast telefoni. Jag tänker på delar av Afrika och så där, där man kan hoppa direkt på mobiltekniken, säger Stefan De Wylder.

”Kan exportera mer”
Volvos snabbast växande marknader just nu är Asien och Sydamerika. Bolaget växer i starkt i länder som Kina, Iran och Brasilien. Men svenska företag skulle kunna exportera ännu mer till utvecklingsländer, menar Stefan De Vylder.

– Sverige har låg export till u-länder jämfört med andra länder och möjligheten att öka den är mycket stor. Sedan hoppas jag att vi kan importera från fler u-länder, inte minst gäller det på områden där de har möjlighet att sälja till oss, till exempel jordbruk där vår stolliga jordbrukspolitik lägger hinder i vägen för fattiga länder.

Erik Palm
erik.palm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".