Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.

Oklart beslut om Saabs framtid

Saab har nya problem. Europeiska investeringsbanken, EIB har sagt ja till Saabs önskemål att sälja fabriken i Trollhättan för att bli av med sina skulder, men det är villkorat, vilket kommer att fördröja försäljningen.

– Vi har fått besked från EIB, men det är ett villkorat besked. Jag kan inte gå in på vad det är, men det är självklart att det tar enormt mycket tid, den här processen, säger Eric Geers som är kommunikationschef på Saab Automobile.

Men var det villkor som ni inte alls kände till sedan tidigare?

– Inte innan i alla fall.

Meningen med att sälja fabrikslokalerna i Trollhättan är att få in pengar för att lösa Saabs akuta ekonomiska problem. Planen är att de sedan ska hyra tillbaka lokalerna av den tilltänkta köparen.

Riksgälden har redan gett klartecken och Europeiska investeringsbanken, EIB, har alltså sagt ja, men med nya villkor. Något som gör att beslutet drar ut på tiden.

– Nu kommer det att dröja ytterligare några dagar kanske, och det tycker vi är väldigt synd. Vi har inte så jättemycket tid, vi vill ju gärna komma igång med den här affären, för att kunna börja förhandla med våra leverantörer så snabbt det bara går och sätta igång produktionen, det är det vi önskar.

Och att beslutet dröjer är något som ökar oron bland underleverantörerna. Sven-Åke Berglie, vd för Fordonskomponentgruppen menar att det kan bli tal om varsel redan efter påskhelgen.

– Om man inte kommer igång med produktionen, det finns inga andra besked, så det ända besked jag som leverantör har att gå på är att det inte finns någon produktion och ingenting att leverera. Jag kan inte gå vidare med det utan måste vidta åtgärder.

Är det i allra värsta fall?

– Jo visst men vi är inte långt därifrån nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".