Sidas stöd öppnar för svensk export

Svenska exportföretag får draghjälp av Sida när de ger sig in på u-landsmarknader. Sida ger bland annat stöd till uppbyggnad av telekommunikationer i flera afrikanska länder, något som gynnar Ericsson.

– Ericsson får del av fungerande telemarknader i Afrika, där Sida har hjälpt till att bygga upp oberoende institutioner, lagar och regelverk, säger Anne-Charlotte Malm, chef på Sidas infrastruktur- och finansieringsenhet.

Hjälpt till med lagstiftning
Sverige och Sida har stött telesektorns framväxt i Uganda, Botswana och Tanzania genom att hjälpa till med att bygga upp oberoende telemyndigheter, och med regleringar och lagstiftning i länderna.

Anne Charlotte Malm menar att insatserna har bidragit till att teletjänsterna har blivit fler, billigare och nått fler kunder och alltså gynnat företag som velat investera.

Garant för lån
I Uganda ställde Sida dessutom upp som garant för de lån som krävdes för att kunna bygga ut mobiltelefonin. Genom de svenska garantierna kunde pengar från ugandiska pensionsfonder investeras i uppbyggnaden av landets mobiltelefonnät.

Sidas satsningar är alltså något som gynnar Ericsson, som har fått flera kontrakt på uppbyggnad av mobilnät i afrikanska länder.

Draghjälp i Kina
I dag är investeringar i telesystem så lönsamma att biståndspengar inte får användas till sådana satsningar, men tidigare skedde det och det betyder att Sida har också gett Ericsson draghjälp tidigare, bland annat på den kinesiska marknaden, som nu är en av Ericssons viktigaste.

– Vi har också möjlighet att ge krediter som är bundna till svenska leveranser, och väldigt många av de här krediterna har gått till Ericsson, då framför allt i Kina. För säg tio år sedan så finansierade vi flera växlar till det fasta nätet och det tror jag öppnade marknaden för Ericsson i Kina, säger Anne Charlotte Malm.

Kristoffer Morén
kristoffer.moren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista