Valsystemsfrågan delar regeringsledarna. Foto: Lefteris Pitakaris/Scanpix.
Storbritannien

Nytt valsystem skapar regeringsosämja

Britterna ska rösta om ett system som egentligen ingen vill ha
1:12 min

Inför att Storbritannien snart ska ha en folkomröstning om ett nytt valsystem så skärps motsättningarna mellan landets två regeringspartier – det konservativa partiet och liberaldemokraterna. De är nämligen på var sin sida i valkampanjen.

Premiärminister David Cameron håller med om att det är hårda tag och vice premiärministern, liberaldemokraten, Nick Clegg talar till med om smutskastning i en BBC-intervju.

De konservativa vill behålla det nuvarande majoritetsvalsystemet medan Liberaldemokraterna vill ha ett nytt.

Det är kanske inte så konstigt om man tittar på hur det gick i förra årets parlamentsval. Då de konservativa fick 36 procent av rösterna men hela 47 procent av platserna i parlamentet medan Liberaldemokraterna fick 23 procent av rösterna men mindre än nio procent av platserna i parlamentet.

Liberaldemokraterna vill därför förstås ha ett proportionellt system som i Sverige. Men det är inget sådant system man ska folkomrösta om. Det gick inte de konservativa med på.

Britterna ska nu istället rösta om ett system som egentligen ingen vill ha. Ett system där andra-, tredje- och fjärdehandsval kan bli avgörande.

Liberaldemokraterna skulle gynnas av ett sådant system och partiet tycker därför att det är mer demokratiskt - de konservativa anser tvärtom att det skulle bli odemokratiskt eftersom en del väljare skulle få mer än en röst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".