Demonstranter i Quaboun, nära huvudstaden Damaskus, bär en kista med en aktivist som dödats under fredagens protester. Bilden är tagen med hjälp av en mobiltelefon. Foto: Scanpix

Avhopp i Syrien i protest mot blodbad

Två parlamentsledamöter och en religiös ledare har avgått i protest mot den syriska regimens våldsapparat. Under natten till söndagen grep syrisk säkerhetspolis flera personer i en förort till Damaskus, enligt demokratiaktivister.

Två oberoende parlamentsledamöter från Daraa, Nasir al-Hariri och Khalil al-Rifai, meddelade att de hoppar av frustrerade över att inte kunna skydda sina väljare.

– När jag inte lyckats skydda mina söner mot de försåtliga skotten finns det ingen mening för mig att stanna i parlamentet, sade al-Hariri till tv-kanalen al-Jazira.

Även en mufti, en religiös ledare utsedd av regeringen, i Daraa meddelade sin avgång.

– Efter att ha blivit utsedd att utfärda fatwor (religiösa påbud) lämnar jag in min avskedsansökan som ett resultat av att offer och martyrer fallit av polisens eldgivning. När de på hög nivå tillkännager att det inte kommer att skjutas mot demonstranter, ser vi att sanningen på marken inte är sådan, sade Rezq Abdulrahman Abazeid till al-Jazira.

Han är den förste religiöse ledaren som avgår efter försöken att kväsa protesterna med våld.

På lördagen greps ledaren för en människorättsgrupp i sitt hem i Baniyas.

– Säkerhetstjänsten grep aktivisten Daniel Saud i dag i hans hem i Baniyas och förde honom till ett hemligt ställe, sade juristen Khalil Maatouk.

– Det här innebär att säkerhetstjänsten fortsätter att agera, sade Maatouk, precis som om undantagslagarna fortfarande är i kraft.

Bland andra USA, EU och Ryssland fördömer våldet, kräver att det omedelbart upphör och uppmanar Syrien att respektera demokratiska fri- och rättigheter.

Under natten till söndagen grep syrisk säkerhetspolis flera personer i Harasta, en förort till Damaskus, enligt demokratiaktivister.

De nattliga razziorna kom efter två dagar då demonstranter mötts med kulor och minst 112 människor dödats.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".