Rök från värmeverket i Hammarby. Foto Hasse Holmberg

Beslut om utbyggnad av naturgasnät kritiseras

"Det undergräver svensk klimatpolitik, säger LRF:s ordförande. (längre intervju)
4:37 min

LRF och Naturskyddsföreningen kritiserar regeringens beslut att ge energibolaget Eon tillstånd att bygga ut naturgasnätet. På Svenska Dagbladets debattsida kräver de idag att tillståndet dras tillbaka. Näringsdepartementet skriver i en kommentar till Ekot att det inte handlar om någon storskalig introduktion av fossilgas och att en grön omställning står i fokus.

På debattsidan skriver LRF och Naturskyddsföreningen att beslutet leder till ökade koldioxidutsläpp, undergräver klimatpolitiken, konkurrerar ut biobränslen och ökar beroendet av energiimport.

- Vi anser för det första att det undergräver klimatpolitiken om vi bygger ut gasnätet och ökar fossilgas-användningen i Sverige. För det andra så slår fossilgas ut bioenergi i kraftvärmeanläggningar som producerar både el och värme.

- För det tredje så minskar det den svenska försörjningstryggheten när man ersätter de inhemska biobränslen med import av fossilgas.

- För det fjärde så blir det mellan fyra och fem tusen färre jobb i Sverige om man använder 15 terrawatt fossilgas istället för 15 terrawatt biobränsle.

- För det femte så skapar ett stort gasledningsnät inlåsningseffekter i ett fossilberoende och det betyder ekonomiska och tekniska bidningar som det sedan blir väldigt svår att komma ifrån, säger Lars-Göran Pettersson som är ordförande in lantbrukarnas riksförbund, LRF.

Gasledningen som Eon fått tillstånd att bygga ska sträcka sig mellan Gislaved och Jönköping och ska vara färdig inom fem år. En utbyggnad som underlättar för användningen av det fossila bränslet naturgas.

Samtidigt säger regeringen i både klimatpropositionen och utspel att användningen av fossila bränslen för uppvärmning kommer att avvecklas till 2020 och att fossilberoendet ska brytas och därmed minska klimatpåverkan.

Så här sa Andreas Carlgren i Vetenskapsradions valdebatt i augusti.

-Vi vet ju att vi vare sig vill ha mer naturgas eller olja. Vi har ett program för att tvärtom göra oss oberoende av fossila bränslen. Alliansregeringen går ju i spetsen för att göra oss oberoende av fossila bränslen, sa miljöminister Andreas Carlgren då.

Regeringen skriver i underlaget till beslutet om gasledningen att det inte går emot klimat- och utsläppsmålen och att gasledningen också kan komma att användas för biogas i framtiden.

På Eon säger man att man inte riktigt vet hur man kommer att använda tillståndet.

– Vi lämnade in en ansökan 2004 och i dag är det för tidigt att säga vad vi kommer att göra, vi ska titta på vilka delar som är relevanta och inte, säger Mattias Hennius, informationschef för Eon gas.

Hennius säger också att grundtanken från början var att man skulle ersätta kol och olja med naturgas, men att man nu från Eons sida ska titta på vilka potentiella kunder som finns kvar och vad de är intresserade av.

Näringsdepartementet skriver i en kommentar till Ekot att en grön omställning står i fokus och att Sverige ska ha mer förnybar energi och att det inte handlar om någon storskalig introduktion av fossilgas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".