Demonstrationer i Aden i Jemen. Foto: Muhammed Muheisen/Scanpix.

Demonstrationerna fortsätter i Jemen

Folket kommer inte att förlåta Saleh
1:37 min

Aktivister i Jemen fortsätter sina demonstrationer trots att president Ali Abdullah Saleh ska ha gått med på att lämna ifrån sig makten.

Enligt överenskommelsen, framförhandlad av Gulfstaterna, ska president Saleh lämna ifrån sig makten till sin vicepresident inom 30 dagar. Därefter ska val hållas inom två månader.

Uppgörelsen applåderas av bland andra USA, som en fredlig och smidig lösning på krisen i Jemen. Och den politiska oppositionen har accepterat.

Men det som aktivisterna vänder sig mot är att presidenten i utbyte mot att kliva av, får åtalsimmunitet. Också hans familj och medarbetare garanteras att slippa ställas inför rätta.

Hakim al Masmari, politisk redaktör på Yemen Post säger till al Jazira att det är folket, inte politikerna som ska bestämma om presidenten ska åtalas eller inte.

Folket kommer inte att förlåta Saleh, de kommer att försöka ställa honom inför rätta även om politikerna kommit övres om att han ska slippa åtal. Det är folkets sak att förlåta, säger Hakim al Masmari.

Och trots överenskommelsen som faktiskt säger att det bara är veckor kvar av nästan 33-års styre av Saleh, fortsätter demonstrationerna på gatorna, vi vill att Saleh avgår nu är budskapet.

Aktivisterna oroar sig också för att presidentens avgång i själva verket bara är ett spel för gallerierna, att han lämnar över makten till sina allierade och att allt fortsätter som förut men med en ny uniform på frontfiguren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".