Lagar och regler för spelmarknaden hamnar under EU:s lupp. Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

EU vill granska spelmarknaden på nätet

Vill samla information i en så kallad grönbok
2:14 min

EU-kommissionen har inlett en granskning av spelmarknaden på internet. Redan i dag spelar svenska folket för omkring fyra miljarder på utländska internetsidor och nu vill EU-kommissionen ha en redovisning över hur onlinespelet fungerar i Sverige.

EU-parlamentarikern Christoffer Fjellner (M) tror att det här kan vara början till att den svenska staten avskaffar spelmonopolet för Svenska spel.

– Jag är helt övertygad om att det svenska spelmonopolet, som det ser ut i dag, de dagarna är räknade. Det är inte en fråga om när, hur lång tid det ska dröja innan spelmonopolet, även i lagstiftningen, förändras, säger han.

EU-kommissionen kartlägger nu genom att samla in information till en så kallad grönbok om hur olika lagar och regler ser ut på spelmarknaden bland EU:s medlemsstater.

Spelmarknaden ska vara väl reglerad för alla, annars kan det komma gemensamma regler. Finansdepartementet och riksdagens kulturutskott förbereder ett svar senast den 31 juli.

I Sverige är det tillåtet att spela på privata spelbolag på internet, men dessa bolag tillåts inte verka i Sverige.

Svenskarna spelar för cirka fyra miljarder varje år på utländska nätsidor.

Till exempel driver bolaget Ladbroks på att för att få starta spelbutiker i Sverige, men hittills utan resultat.

I bland annat Finland och Ungern är spelmonopolet kvar, medan Frankrike och avreglerar just nu och släpper in privata spelbolag.

I Moderaterna har partistämman beslutat att spelmarknaden i Sverige ska avregleras och att privata spelbolag ska tillåtas.

En utredning med förslag kom i december 2008. Den har blivit liggande för beredning i finansdepartement och finansminister Anders Borg avvaktar. Inkomsterna till staten med dagens spelmonopol ligger på cirka fem miljarder kronor per år.

Enligt Christoffer Fjellner blir EU-kommissionens grönbok en start för att göra en förändring.

Monopol är inte olagligt i EU om det används för att skydda medborgare mot till exempel spelmissbruk. Men Fjellner tror att det vore ett bättre skydd om de privata spelbolagen fick söka licens och verka i Sverige och därmed tvingades ta ansvar för spelmissbruk.

– Vi borde ha ett licenssystem i Sverige, ett system där alla aktörer, oavsett varifrån de kommer, har möjlighet att erbjuda sina tjänster, så länge de lever upp till vissa grundläggande regler som vi ska ställa. Det innebär ett bättre skydd för den som spelar och staten kan få intäkter som de i dag går miste om, säger Christoffer Fjellner.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".