Ryssland ändrar visumkrav för turister

Tre dagar i Sankt Petersburg utan visum
1:54 min

På onsdag kommer Rysslands premiärminister Vladimir Putin till Sverige, för att bland annat diskutera relationerna mellan Ryssland och EU. Ett av de största ämnena har länge varit ett avskaffande av visumkravet, något som framför allt Ryssland driver. Som ett symboliskt första steg har nu Ryssland delvis slopat kravet på visum för kryssningsturister till Sankt Petersburg.

– Staden är fin. Jag har varit och tittat på antikviteter och kläder, lite utav varje bara för att komma in för det är så kallt här.

Anna Rolfner och Inga Mattsson har precis kommit tillbaka till Sankt Petersburgs färjeterminal efter några timmar på staden och ska snart ombord på färjan tillbaka till Stockholm igen. Att köa på ryska ambassaden för att få visum innan de åkte behövde de inte göra.

– Nej, annars så skulle vi inte ens ha kommit hit.

Sedan början av april är det möjligt för svenskar som kommer med kryssning från Stockholm till Sankt Petersburg att stanna upp till tre dagar utan visum.

Ryssland, som länge diskuterat frågan med EU, ser den här till synes lilla förändringen som ett viktigt, symboliskt steg, säger Rysslands ambassadör i Sverige Igor Neverov.

Men något liknande för de ryssar som ska med båten till Stockholm finns alltså inte.

Orättvist, tycker Marina Sadolska och Jekaterina Zdibir.

– Vi åker med familjen i två dagar och måste ordna visum i en vecka och betala 50 Euro per person. De skulle åka oftare till EU-länder om det var enklare och billigare. 

Ryska turister stod i januari, trots visumkravet, för fler hotellövernattningar i Stockholm än någon annan grupp och är allmänt kända i världen för att spendera mycket pengar på shopping och nöjen.

Att EU och Sverige än så länge inte släppt på visumkravet, som Ryssland anser skulle underlätta för både turister och näringslivet, beror på gammal rysskräck, tror Rysslands ambassadör Igor Neverov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".