Lena Sandin Hedman.

Mobbning bakom politikeravhopp

Inte bara familjeskäl som låg bakom att den socialdemokratiska riksdagsledamoten Lena Sandlin-Hedman avhopp. I ett internt brev förklarar Lena Sandlin-Hedman att hon utsatts för hot och för mobbning inom partiet.

När riksdagsledamoten Lena Sandlin Hedman från Umeå för några dagar sedan annonserade hon att lämnar sitt riksdagsuppdrag efter tio år, angav hon att familjeskäl var orsaken.

Men i brevet till Umeå arbetarekommun som Ekot tagit del av skriver hon att hon blivit utsatt för anonyma telefonsamtal och hot.

Centralt placerade personer
Hon har känt sig mobbad av centralt placerade personer i partiet, inte minst i samband med nomineringen till socialdemokratiska partistyrelsen.

När Ekot ringer upp Lena Sandlin-Hedman säger hon så här.   

– Det är väl många bakomliggande faktorer som ligger bakom ett beslut att lämna riksdagen. För mig har det varit svårt att kombinera familjelivet med att vara en duktig och ambitiös riksdagsledamot. De andra faktorerna är jag inte beredd att diskutera i medier. En sån diskussion för jag internt.

Förvånad över kritiken
Arbetarekommunens ordförande Erik Bergkvist säger att han är förvånad över kritiken.

– Jag känner inte igen den beskrivning hon ger. Men jag för en dialog med henne nu. Hon får lov att bli konkret och berätta vilka personer det är som mobbar henne och vad är det som de gör, säger han.  

Anna Gustafsson
anna.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista