Australien fick bristfällig information före Irakkriget

En oberoende utredare har kommit fram till att den australiska underrättelsetjänsten stödde sig på mycket svag information när den före Irakkriget påstod att Saddam Husseins regim hade massförstörelsevapen.

Rapporten offentliggjordes i Australiens huvudstad Canberra på torsdagen.

Australien och landets premiärminister John Howard gav USA ett starkt stöd under förberedelserna till kriget mot Irak. Australien sände också en trupp till den koalitionsstyrka som USA organiserade.

Men rapporten säger att Australien bara förfogade över en bristfällig information när beslutet togs.

Premiärministern nöjd
I en kommentar till rapporten säger John Howard att han är glad för att rapporten kommit fram till att säkerhetstjänsten inte har gett sina råd ur en politisk synvinkel.

Han sa också att han skulle ta exakt samma beslut idag som han gjorde när han beslutade sig för att sända en trupp på 2 000 man till Irak.

Kritiserar myndigheter
Rapporten kritiserar också de australiska myndigheterna för att de misslyckats med att hålla reda på hot på närmare håll. Ett exempel är den islamistiska organisationen Jemaah Islamiahs ideologi och avsikter före sprängattentatet på Bali i Indonesien 2002, där 202 människor dödades. 88 var från Australien.

Utredarna har inte funnit att det förekom någon som helst föraning eller varning hos underrättelsetjänsten före sprängattentatet på Bali.

Margita Boström, Bangkok
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista