M vill bygga bort köerna

"Upphandlingen kan ha gått till på fel sätt"

Försöket med trängselskatter i Stockholm är tills vidare lagt på is. Upphandlingen om den tekniska utrustningen som behövs till biltullarna har överklagats av två företag som förlorade upphandlingen.

Länsrätten stoppar tills vidare allt arbete med trängselskatterna.

Vanligtvis är det företaget som ska sköta upphandlingen också det som ska annonsera upphandlingen. Men i fallet med trängselskatterna i Stockholm är det Stockholms stad som har annonserat ut upphandlingen och Vägverket som har slutfört den.

Det här är ytterst ovanligt och frågan om man kan ta över en pågående upphandling finns inte reglerad i lagen. 

Jurist förvånad
Michael Slavicek är chefsjurist vid Nämnden för offentlig upphandling.

– Offentlig upphandling handlar just om tilldelning av offentliga kontrakt. Därför är jag lite förvånad att Vägverket har kommit fram till att det här kontraktet kunde tilldelas av Vägverket till någon när de själva inte hade annonserat det, säger han.

Kan påverka anbudsförfarandet
Vem som sköter upphandlingen kan påverka hur ett företag väljer att utforma sina förslag, säger Michael Slavicek.

– Det är inte uteslutet att vissa leverantörer skulle utforma sina anbud på ett annorlunda sätt om de vetat att det blev Vägverket och inte Stockholms stad som blir motpart i avtalsförhållandet, säger Michael Slavicek, chefsjurist vid Nämnden för offentlig upphandling.

Malin Axelsson
malin.axelsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".