Vad händer nu med Saab? Foto: Adam Ihse/Scanpix.

Saabanställda kallade till möte

Tommy Fredriksson rapporterar
1:45 min

I morgon har produktionen i Saabfabriken i Trollhättan stått stilla i tre veckor. Samma dag är de anställda kallade dit för viktig information. Frågan är vad produktionsstoppet egentligen har kostat Saab.

Tre veckor har gått sedan den 6 april då det blev produktionsstopp tills vidare. Men redan i slutet av mars kom dom första signalerna på att allt inte stod rätt till med Saabs ekonomi, när logistikjätten Schenker inte ville köra delar till Saabfabriken, och även IAC slutade att leverera instrumentbrädor bland annat.

I morgon är det treveckorsdagen och som av en händelse är fabrikspersonalen kallad till jobbet för att få del av viktig information, som det heter.

Antalet produktionsdagar är färre än tre veckor och hamnar på ungefär tretton tappade dagar, beroende på hur man räknar de första produktionsstörningarna.

Saabs dagsproduktion ligger på ungefär 220 bilar om dagen. Det betyder att 2860 bilar inte har tillverkats. Ställt i relation till hur många bilar Saab sålde under hela 2010, drygt 30 000, så motsvarar produktionsbortfallet ungefär tio procent av helårsförsäljningen.

Samtidigt är det så att Saab förlorar stora pengar, uppåt 70 000 kronor, för varje såld bil. Siffran bör tas med en nypa salt eftersom den bygger på antal sålda bilar i förhållande till den förlust på nära två miljarder som Saab gjorde förra året. Fler sålda bilar ändrar snabbt på ekvationen.

Affärsplanen är 100 000 sålda bilar och då ska siffran hamna på plus.

Saabs intäkter, eller cashflow, från försäljningen räckte till att betala personalens lön i april. Leverantörerna hamnade längre ner på listan. Personalen har gått hemma med full lön men med halva arbetstiden per dag, fyra timmar, uttagen i form av kompledighet.

Räcker Saabs kassa till lön till dem anställda även i maj?

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".