Ska få UV-rening. Foto: Åza Meijer/SR.
SKELLEFTEÅ

Parasit hittad i avloppsvatten

Parasiten Cryptosporidium har nu kommit ut i avloppsvatten i Skellefteå. Det visar nya prover från Smittskyddsinstitutet.

Trots att parasiten fortfarande inte hittats i dricksvattenproverna är det ändå troligt att vattnet är smittkällan till magsjukeutbrottet.

Det faktum att magsjukan drabbat människor i alla möjliga åldersgrupper talar bland annat för det.

- Det tyder på att det är ett livsmedel som är mycket gemensamt, som vatten, som spridit smittan, säger Görel Allestam till TT.

Analyserna av dricksvattnet blir troligtvis klara i morgon.

Tekniska nämnden i Skellefteå har nu fått uppdraget att så snabbt som möjligt köpa en UV-rening till vattenverket Abborren i Skellefteå. Det beslutet fattade kommunstyrelsens arbetsutskott i dag, rapporterar P4 Västerbotten.

Ett UV-reningssystem kan kosta tre till fyra miljoner kronor och är det säkraste sättet att rena vatten från parasiten Cryptosporidium.

UV-reningen kan sedan flyttas till en ny grundvattenbaserad vattenförsörjning som kommunen länge planerat för.

Enligt kommunchefen Kristina Sundin Jonsson pågår sedan förra veckan ett aktivt sökande efter en vattenrening med UV-teknik.

Antalet personer som har haft magsjuka i Skellefteå fortsätter att öka. Av de 9734 personer som nu svarat på kommunens pågående enkät har 400 fler än igår uppgett att de haft magsjuka sedan 1 april.

Även antalet bekräftade fall av parasiten Cryptosporidium har ökat. Det är nu uppe i 55 bekräftade fall, vilket är 11 fler än igår.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".