Regeringen avvisar Saabkritiken

Regeringen anser att den gör tillräckligt när det gäller Saab. Statssekreterare Catharina Håkansson avfärdar kritiken som Mats Odell, ordförande i näringsutskottet, kommit med. Odell vill veta vad regeringen gör nu när tiden håller på att rinna ut för Saab.

Sanden i timglaset rinner nu snabbt för Saab. I tre veckor har fabriken stått stilla och hittills har dom inblandade parterna misslyckats med att komma överens om hur företaget ska kunna få in nödvändigt kapital, snabbt.

Näringsutskottets ordförande Mats Odell vill att Näringsdepartementets statssekreterare kommer till utskottet och berättar vad regeringen gör åt situationen.

– Jag tycker att det har varit för mycket turer där man skickar pressmeddelanden och talar om att man inte kan träffas. Det gäller både Antonov och EIB.  Men det jag hör är att riksgälden fått god kritik för sitt sätt att agera, säger Mats Odell.

Riksgälden, Europeiska investeringsbanken, EIB och den ryska affärsmannen Vladimir Antonov har alltså fortfarande inte lyckats komma överens med Saab om villkoren för det köp av fabriksbyggnaderna i Trollhättan som skulle ge företaget helt nödvändigt nytt kapital.

Riksgälden och därmed regeringen hade visserligen gett sitt godkännande till Saabs plan, men då ställde EIB krav som företaget inte kunde acceptera. Nu vill alltså Mats Odell ha besked om vad regeringen gör. En hel del blir svaret från statssekreterare Catharina Håkansson.

– Ja regeringen har visat att den är väldigt snabb att fatta beslut när det behövs. Regeringen tog ett beslut för en och en halv vecka sedan, som innebar att man gav Riksgälden att utvidgat mandat att förhandla.

Varför tar det så lång tid.

– Ja vi beklagar alla att det tar väldigt lång tid. Jag är lika otålig. Men man måste förstå att det är en väldigt komplicerad process med flera parter inblandade, säger Catharina Håkansson

Men EIB , Europeiska investeringsbanken har fått kritik för att de tar för lång tid på sig, hur ser du på det ?

– Jag utgår från att de gör sitt bästa, svarar Catharina Håkansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".