Nedskräpning kostar när det behövs mer städning av återvinningsstationerna. Foto: Jessica Gow/Scanpix.

Skräpiga återvinningsstationer kostar miljoner

"De här kostnaderna ökar hela tiden"
2:06 min

Problemen med folk som dumpar sopor och skräpar ner på återvinningsstationer ökar. Behovet av städning har ökat med 20 procent sedan 2008 och kostnaden för att hålla rent ligger på 60 miljoner kronor per år.

– Det är ett stort problem. Det är många stationer som städas alltför ofta, som har daglig städning, säger Magnus Lund, miljöinspektör i Malmö.

I slutet av 90-talet blev återvinningsstationerna för kartonger, konservburkar och flaskor en del av gatubilden i och med beslutet om producentansvar för förpackningar. Det innebär att den som tillverkar en förpackning också måste se till att den återvinns.

Men på många återvinningsstationer råder i dag stora problem med dumpning av grovsopor, byggmaterial, gamla möbler och matavfall – skräp som hör hemma i slaskhinken eller på "tippen".

– Hur man ska nå ut till de här människorna är ju väldigt svårt. Man misstänker ju att det är en brist på respekt för systemet, säger Magnus Lund.

Det är svårt att stoppa dumpare och i Malmö var dumpningen på en station i centrala stan så utbredd att man i fjol fick stänga den för gott.

På Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI, som driver återvinningsstationerna i Sverige, hade man under några år så kallade sopspioner ute. De skulle hindra dumpning kring stationerna, men systemet lades ned efter omfattande kritik.

– Det hade nog en viss avskräckande effekt, det är jag helt övertygad om. Men nackdelarna vägde över, tyckte vi. Det är ju inte trevligt om folk känner sig övervakade och spionerade på, säger Kent Carlsson, vd för FTI.

I stället för att försöka stoppa dumparna satsar FTI nu på städning.

– Oj, vi har städningskostnader på 60 miljoner om året. Det är ganska mycket pengar som vi lägger ned på att städa. Vi ser att de här kostnaderna ökar hela tiden, säger Kent Carlsson.

Det är viktigt att få bort det dumpade skräpet fort. Om återvinningsstationerna är stökiga kollapsar systemet.

– Folk skulle inte gå dit och lämna sitt material, utan man skulle slänga förpackningarna i hushållsavfallet i stället. Det tycker vi är ganska olyckligt.

Ger man inte dubbla signaler till dem som dumpar, att här städar vi?
– Jo, men någon procent som förstör för de andra, ska de råda över samhället? Eller ska vi se till att vi hjälper de som verkligen vill sköta sig så att de har en ren miljö omkring sig, säger Kent Carlsson.

Mer om nedskräpningen på återvinningsstationer i  i eftermiddag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".