Riksgäldens kommunikationschef Unni Jerndal var förtegen om mötet. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.

Riksgälden och Antonov i möte om Saab

Mötet mellan den ryske affärsmannen Vladimir Antonov och Riksgälden som startade i Stockholm tidigare i dag är nu avslutat. Riksgäldens chef Bo Lundgren konstaterade efteråt att man diskuterat Antonovs framtidsvisioner för Saab.

 |  |

Produktionen i Saabfabriken har stått stilla i tre veckor. Nu vill finansmannen Vladimir Antonov försöka att hitta en lösning och få hjulen att börja snurra. Under eftermiddagen och kvällen träffade han Riksgälden.

– Vi har naturligtvis pratat om Antonovs planer för om han nu skulle bli delägare i Saab. Hur ser han på Saabs utveckling och framtid? Hur är hans finansiella ställning? säger Bo Lundgren till Ekot.

Är du nöjd med svaren?
– Jag tänker inte kommentera det förrän vi har gjort en sammanvägd bedömning av all den information vi har.

Bo Lundgren är alltså förtegen om Riksgäldens inställning till Antonov, men uppger för TT att Riksgälden förhoppningsvis kan fatta beslut inom några dagar.

Hemlighetsmakeriet kring mötet har varit stort. När det inleddes var Unni Jerndal, kommunikationschef vid Riksgälden, mycket förtegen om vad som skulle avhandlas.

– Jag har inte några stora budskap. Mötet mellan Riksgälden och Vladimir Antonov pågår i detta nu och vi kommer att tala om när mötet är avslutat, sa Unni Jerndal.

Uppgifter pekar dock på att det som sades handlade om Saabs framtid i ett lite längre perspektiv.

– Det här mötet handlar om ägarprövningen, frågan om Vladmir Antonov ska komma in som delägare i Saab på längre sikt. Det handlar inte om den akuta finansieringsfrågan, att snabbt få fram pengar, där Antonov också är involverad, rapporterar Ekots reporter Sören Granath.

Europeiska investeringsbanken, EIB, har tagit ställning till Saabs begäran om att få sälja sina fabriksfastigheter för att få loss kapital. Men en sådan lösning har villkorats, dessutom kräver den saken ett formellt godkännande från tidigare ägaren General Motors.

De anställda på Saab ska infinna sig på fabriken i morgon, onsdag. Men någon produktionsstart är inte aktuell.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".