Metall stämmer företag som använder litauisk arbetskraft

Fackföreningen Metall stämmer verkstadsföretaget Vreten i Skövde på 400 000 kronor för brott mot medbestämmandelagen. Vreten har sedan i maj hyrt in fem billiga litauiska svetsare.

Företagets förhandlingar med facket har inte skett enligt medbestämmandelagens regler, menar man på Metall.

Erik Andersson är chef för avtals- och arbetsrättsenheten på Metall.

– Jag blir upprörd ur flera aspekter. Inte bara att det är brott mot MBL, utan även hur man utnyttjar människor från fattiga grannländer. Jag får en dålig smak i munnen, säger han.

Enligt lagen ska varje företag som använder sig av entreprenörer förhandla med facket om exempelvis löner, vilka jobb och hur mycket jobb som ska utföras.

På företaget Vreten säger man att förhandlingar har förts. Vd:n Peter Johansson medger dock att facket inte accepterade den litauiska arbetskraften överhuvudtaget.

På Metall menar man däremot att förhandlingarna inte förts enligt medbestämmandelagens regler och därför stäms Vreten på 400 000 kronor.

Men konflikten har även skapat andra problem.

38 kronor i timmen
De litauiska svetsarna har fått 38 kronor i timmen. Det är en låg lön jämfört med en svensk svetsare som får minst 110 kronor i timmen.

De stora löneskillnaderna kan i framtiden komma att påverka hela den svenska arbetsmarknaden, befarar Erik Andersson på Metall.

– Bortsett från att man utnyttjar litauiska svetsare för 38 kronor i timmen så innebär det en lönedumpning för våra medlemmar här i Sverige. På lång sikt pressar det ner våra medlemmars löner, säger Erik Andersson, som är orolig för medlemmarnas löner.

Som vilken upphandling som helst
Vretens vd Peter Johansson tycker dock att det är okej att kunna anlita ett utländskt personaluthyrningsföretag, i stället för svenska företag som är kostsammare.

– Det är ju precis som vilken annan upphandling som helst. Samtidigt blir debatten snedvriden när man jämför svenska med litauiska löner. På hemmaplan tjänar de här killarna runt tio kronor i timmen.

Johan Tollgerdt, Göteborg
johan.tollgerdt@sr.se

Mattias Christiansson och Jens Prytz,
SR Skaraborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".