1 500 brevduvor flög vilse i lördags.

1 500 brevduvor flög vilse

Omkring 1 500 brevduvor försvann i lördags under en tävling där Skånes brevduveföreningar släppte ut 2 000 duvor i Ljungby.

Sedan dess dyker fler och fler trötta och hungriga brevduvor upp i trädgårdar och på balkonger runt om i södra Sverige.

En av brevduvorna flög omkring hos Roland och Birgitta Pålsson i Falkenberg.

– Det var min fru Birgitta som fick syn på fågeln på altanen och sedan har den gått fram och tillbaka hela natten, berättar Roland Persson.

Just den här brevduvans ringnummer avslöjar att den egentligen bor i Ramlösa utanför Helsingborg. Det berättar den ansvarige bakom mysteriet med de många vilseflugna duvorna Lars-Åke Nilsson, ordförande i Malmö brevduveklubb.

Lätt generad konstaterar han att bara några få av 2 000 duvor som släpptes på sin livs första tävlingsflygning från Ljungby i Småland i lördags, har hittat hem till Malmö. En resa som normalt borde tagit någon timme. Lars-Åke Nilsson sätter själv betyg på evenemanget.

– Ett totalt fiasko. På något vis måste det ha varit störningar i atmosfären. Vi hade det bästa tänkbara vädret i lördags, det var väl det bästa på hela året, säger Lars-Åke Nilsson, ordförande i Malmö brevduveklubb.

Maja-Lena Rådelius, SR Halland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista