Kyliga relationer mellan Israel och EU

De försämrade relationerna mellan Israel och EU blev tydliga när EU:s utrikespolitiska talesman Javier Solana mötte Israels ledning på torsdagen. Kylan beror på EU:s enhälliga stöd i FN:s generalförsamling för att Israels barriärbygge delvis är olaglig.

Javier Solana fick ett kyligt mottagande i Israel. Motsättningarna blev uppenbara när han och Israels utrikesminister Silvan Shalom höll en gemensam presskonferens efter överläggningarna.

Ett land har rätt att bygga barriärer inom sina egna gränser men vi anser att dragningen av den här barriären bryter mot internationella lagar, sa Javier Solana.

Besvikna på Europa
Utrikesminister Shalom påpekade att regeringen och Israels folk är djupt besvikna över Europas beslut att rösta med palestinierna och mot barriären.

Javier Solana ställde in de sedvanliga fototillfällena och mötena med israeliska chefstjänstemän efter den frostiga tillställningen.

I FN:s generalförsamling röstade samtliga EU-länder för ett resolutionsförslag om att Israel borde riva de delar av barriären som byggs inne i Västbanken.

Bara sex länder röstade mot förslaget. Bland dem Israel och USA.

Utslaget har retat upp israelerna. Särskilt ursinnig blev ledningen över att EU röstade för.

EU straffas
Javier Solana ska också möta premiärminister Ariel Sharon senare och enligt källor nära premiärministern kommer han då att få höra att EU inte kan förvänta sig att kunna spela någon aktiv roll i regionen.

Javier Solana varnade också palestiniernas ledare Yasser Arafat.

Kommer hans premiärminister Ahmed Quray att avgå efter den pågående interna maktkampen kommer EU att tvingas tänka om vad gäller relationerna och det stora ekonomiska stöd Yasser Arafat och den palestinska myndigheten får från EU.

I oktober planerar Egypten och USA att hålla en stor fredskonferens om Mellanöstern.

Christina Gustafsson
christina.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista