Mycket starka rapporter från Ericsson och Volvo

Mångmiljardvinster redovisas
1:21 min

Flera av Stockholmsbörsens största bolag har kommit med sina rapporter under morgonen. Börsens trea och femma är Ericsson och AB Volvo. Volvos resultat kan beskrivas som urstarkt och för Ericssons del blev vinsten också bättre än väntat.

– När vi nu stänger första kvartalet ser vi självklart att det har växt för oss. Vi växer ju 25 procent valutajusterat, mycket drivet av vår nätverksbusiness, eller nätverksaffärer, och mycket drivet av mobilt bredband, säger Ericssons vd Hans Vestberg.

Ericssons vinst före skatt hamnade på 5,8 miljarder kronor för första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 1,8 miljarder kronor, exklusive omstruktureringskostnader, motsvarande period 2010.

Omsättningen uppgick till 53 miljarder kronor, jämfört med 45,1 miljarder kronor ett år tidigare.

Det har ju diskuterats om katastrofen i Japan skulle komma att påverka Ericsson, eftersom Japan står för en stor del av komponenttillverkningen till mobil- och elektronikindustrin.

Men Ericssons vd Hans Vestberg ser ingen nämnvärd effekt ännu.

För AB Volvos del hamnade vinsten på 6,5 miljarder kronor och det en hela tre gången högre än det första kvartalet 2010. Då var vinsten 2,2 miljarder kronor.

Volvos omsättning nådde 72 miljarder kronor och analytikerna skriver upp helårsomsättningen till över 300 miljarder kronor. 2010 var omsättningen 265 miljarder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".