Astra Zeneca upprepar utflyttningshotet

Läkemedelsbolaget Astra-Zeneca hotade tidigare i veckan med att flytta forskning från Sverige eftersom landstingen slutat att rekomendera flera av företagets mediciner, med motiveringen att de är dyra.

På torsdagen kom Astra Zeneca med sin halvårsrapport.

På en telefonkonferens med europeiska journalister upprepade koncernchefen Tom Mckillop hotet att dra ner på forskningen i de länder som inte köper bolagets mediciner. Det gäller inte bara Sverige, utan också andra europeiska länder. Bolaget nämner Östeuropa och Kina som alternativ för forskningen.

Mckillop kunde presentera en halvårsrapport med högre vinst och försäljning än i fjol. Men bolaget har svårt att övertyga läkare och patienter om nyttan med den nya magsårsmedicinen Nexium. Försäljningen av Nexium minskade under andra kvartalet.

Det är just att svenska landsting väljer äldre och billigare mediciner framför nya som Nexium, som fick bolagets forskningschef Martin Nicklasson att hota med att lägga forskningen utomlands. Men det är ett argument som aktieanalytikern Marten De Chateau på Swedbank inte gillar.

– Att gå ut och hota med att man ska dra ner forskningssatsningen i Sverige bara för att man inte lyckas få igenom sina produkter på marknaden här, det tycker jag är lite löjeväckande, säger han.

Kalle Nilsson
kalle.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista