Putin möter kungen och statsministern

I dag besöker Rysslands premiärminister Vladimir Putin Sverige för första gången sedan 2001, då han var här som Rysslands president. I dag ska han möta kungen och statsministern i Stockholm.

Vladimir Putin och statsminister Fredrik Reinfeldt ska bland annat diskutera samarbetet kring Arktis och Barents hav och de ryska ledarnas kampanj för att modernisera det ryska samhället. Ericsson väntas samtidigt skriva avtal om ett nytt forskningscenter utanför Moskva.

"Fokus ligger på ett fördjupat samarbete i forsknings- och högteknologisektorn", skrevs det i ett ryskt regeringsuttalande inför resan.

Vladimir Putin har med sig en näringslivsdelegation under ledning av olje- och mineralmiljardären Viktor Vekselberg som leder bygg- och investeringsprojektet i Skolkovo utanför Moskva, där Ryssland håller på att bygga ett eget "Silicon Valley". Den ryska regeringen har öronmärkt drygt 40 miljarder kronor för att utveckla Skolkovo till ett högteknologiskt centrum.

I går gjorde Vladimir Putin ett besök i Danmark för att bland annat diskutera energisamarbete. På presskonferensen efteråt noterade Putin att den omdiskuterade gasledningen Nord Stream genom Östersjön i sin första fas står färdigbyggd den 15 maj och att den första gasen genom ledningen kommer att levereras i höst.

Samtidigt kritiserade han västländernas agerande i Libyen och slog fast att omvärldens åsikter inte kommer att spela in när det gäller att välja vem av Vladimir Putin eller president Dmitrij Medvedev som ska bli Kremls kandidat i nästa års ryska presidentval.

Besöket i Sverige är ett svar på Fredrik Reinfeldts besök i Moskva i fjol våras.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".