Salt – hur dåligt är det för hälsan?

Mindre salt kan vara bra för blodtrycket

Den som äter mindre salt får lägre blodtryck och minskad risk att drabbas av slaganfall eller hjärtinfarkt, det visar en ny rapport. Men forskare och läkare är inte överens om rapporten stämmer.

Minskat salt sänker blodtrycket, enligt en genomgång från en forskargrupp vid Cochrane-biblioteket, som utvärderar internationell medicinsk forskning.

”Svenskarna är saltförgiftade”
Professor emeritus Mattias Aurell i Göteborg som länge menat att svenskarna är saltförgiftade, är nöjd över vad analysen från Cochrane-gruppen visade.

– Den här studien är mycket viktig, för den visar att minskning av salt i kosten sänker blodtrycket. Det är det som är det avgörande, säger han.

28 studier som omfattade totalt nästan 3 000 personer varav 700 hade högt blodtryck, granskades av Cochrane-gruppen. Detta för att få en samlad bild av hur saltintaget påverkar blodtrycket.

I västvärlden får vi i oss runt 10 gram salt per dag. I studierna minskades saltintaget till den nivå som Livsmedelsverket i Sverige rekommenderar, runt 5 gram per dag.

För dem med högt blodtryck sjönk då blodtrycket avsevärt. De som hade normala blodtryck påverkades inte lika mycket, men fick ändå en mindre blodtryckssänkning.

Professor inte övertygad
Men frågan om saltets betydelse för blodtrycket delar forskare och läkare. Anders Alvestrand är professor i njurmedicin på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, är inte lika övertygad om Cochrane-gruppens resultat.

– Man ska ta resultaten med en stor nypa salt. I rapporten dra de väldigt vittgående slutsatser om att det har positiva effekter på riskerna för stroke och hjärtinfarkt. Jag tycker att de slutsatser de kommer fram till är väldigt överdrivna, säger han.

Både forskare och läkare är i princip överens om att de som har nedsatt njurfunktion, överviktiga och svårbehandlat högt blodtryck bör se upp med saltet, men att ta steget till att alla människor skulle behöva minska på saltet menar Anders Alvestrand är att ta det för långt.

Debatten kommer fortsätta
Även om just den här studien påvisar ett samband mellan saltintag och blodtryck, lär debatten inom läkarkåren och forskarvärlden att fortsätta ett bra tag till menar han.

– Det finns minst lika många studier som talar emot och som talar för. Debatten har pågått i årtionden. Bara det tyder ju på att det inte finns något enkelt svar, säger Anders Alvestrand, professor i njurmedicin på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Johanna Ahl
johanna.ahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".