Sverige anklagas av Greenpeace för att svika skyddet av valar.

Förbud mot valjakt kan komma att hävas

Den internationella valfångstkommissionen röstade på torsdagen igenom ett förslag som innebär att förbudet mot kommersiell valjakt kan hävas inom ett år. Sverige får hård kritik av miljöorganisationer för att ha svikit sin position att skydda världens valar.

Stellan Hamrin, svenska regeringens representant på mötet tillbakavisar kritiken och är nöjd med beslutet.

– I allra bästa fall kan det här beslutet tas nästa år, mer sannolikt kanske om två år. Men det innebär ju inte på något sätt att valfångst sätter igång över allt, utan då ska forskarna titta på var och när och hur man eventuellt kan skjuta valar, säger Stellan Hamrin.

Tillfälligt stopp mot valfångst
1986 infördes ett globalt tillfälligt stopp, så kallat moratorium, för all kommersiell valfångst. Sedan dess har endast några ursprungsbefolkningar haft rätt att jaga val. Norge har dock fortsatt med valjakt genom att reservera sig mot beslutet, medan Japan och Island bedriver jakt i forskningssyfte.

Diskussionen vid Internationella valfångstkommissionens årsmötet i Sorrento i Italien har handlat om ett förslag till hur kommersiell valjakt ska regleras i framtiden.

Jakt inte allvarligaste hotet
Ända sedan det tillfälliga förbudet infördes så har diskussionen pågått om hur formerna för en reglerad jakt ska utformas. De länder som traditionellt bedrivit valfiske har tröttnat på att kommissionen inte kommer överens och har hotat med att hoppa av.

Då skulle dessa länder bedriva jakt utan några internationella regler, vilket enligt Sveriges regering skulle vara det sämsta som kan hända.

Men även om förbudet mot kommersiell valjakt upphävs, så är det inte jakten som är det allvarligaste hotet mot världens valbestånd.

I år beräknas cirka 2 000 stora valar fångas, de flesta av Norge och Japan. Det är en siffra som ska jämföras med 300 000, det antalet valar som varje år dör i fisknät eller till följd av miljöförstöringen.

Johan Schmidt
johan.schmidt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista