Bron i Mostar är återuppbyggd igen.

Symbolisk bro i Bosnien invigs på nytt

På fredagen invigs den nya bron över floden Neretva i staden Mostar, Bosnien-Hercegovina. Den gamla sköts sönder under kriget och dagens ceremoni har stor symbolisk betydelse.

Invigningen bevistas av bland andra Storbritanniens prins Charles och Sveriges biståndsminister Carin Jämtin.

– Återuppbyggnaden i Mostar handlar mycket om att få tillbaka vänskapen och förtroendet mellan folken, och därför är det här en jätteviktig symbol för det, kanske en av de viktigaste, säger Carin Jämtin.

Bron en symbol
Det lär ha tagit nio år att bygga den gamla bron över floden Neretva i Mostar. Det var den turkiske sultanen Suleiman den Präktige som beordrade bygget. I 427 år förenade bron östra och västra Mostar.

Den var en symbol för kontakten mellan islam och kristendom, men också ett uttryck för det ottomanska väldets försök att lägga under sig delar av Västeuropa.

En flod skulle inte stoppa den turkiska framryckningen. Bron har i alla tider tyngts av sin symbolmättnad.

Omöjlighet att inte bygga upp bron igen
Den kroatiska stridsvagnsgranat som den nionde november 1993 fick bron att kollapsa i floden Neretvas blåskimrande vatten kunde inte döda den gamla stenkonstruktionens betydelse för muslimerna i Mostar. För dem var en stad utan en bro en omöjlighet, den bara måste byggas upp igen.

Nu står den där åter, 20 meter över vattnet, ett uttryck för många Mostarbors strävan att gå vidare i samexistens med sina grannar efter det bittra kriget där alla miste någon av sina kära.

Skyldig till våldet sitter häktad
Lika symboliskt som bron i sig är kanske det faktum att den man som utpekas som huvudskyldig till våldet i Mostar, kroaten Jadranko Prlic, nu sitter häktad i Haag i väntan på rättegång.

Återuppbyggnad och möjlig rättvisa, två väsentligheter för ett krigsdrabbat folk.

Bengt Nilsson
bengt.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista