Orent vatten efter översvämningar

De höga vattennivåerna på många håll runt om i landet orsakar stora problem med dricksvattnet. Enligt forskare kan problemen bestå även långt efter att vattnet sjunkit undan.

På flera platser tvingas man nu tillsätta mer kemikalier för att vattnet ska vara drickbart.

I småländska Alvesta måste invånarna koka vattnet.

– I samband med skyfallen har ån svämmat över. Det här vattnet har påverkat brunnarna. Bakterierna i vattnet kommer från fekalier, alltså avföring. Avföring och dricksvatten går inte bra ihop, säger Bertil Sandberg, teknisk chef i Alvesta kommun.

På grund av de höga vattennivåerna klarar avloppsreningsverken och ledningssystemen inte av att ta emot och rena de stora vattenmängderna.

Det innebär att orenat avloppsvatten kommer ut i vattendragen och till de vattentäkter där dricksvattnet hämtas.

Tillsätta kemikalier
På flera översvämningsdrabbade platser måste man därför tillsätta mer kemikalier och i vissa fall också uppmana invånarna att koka vattnet för att ta död på bakterierna.

Att det på vissa håll kan vara nödvändigt att koka vattnet har Anita Runonen i Alvesta fått erfara.

– Det var min svärmor som ringde till mig och sa att jag inte skulle dricka vattnet. Jag hade mått illa ett par dagar. Sedan när jag gick ner i trappen såg jag en lapp där de skrev att man skulle koka vattnet. Så det var lite av en chock att få reda på det så, säger hon.

Vattnet kan bli giftigt
Ett annat problem till följd av de höga vattennivåerna är att nedbrutna döda växter och djur i form av humus, alltså det översta lagret jord kommer ut i vattendragen.

Det gör att vattnet blir brungult och ibland också giftigt. Det berättar Stefan Löfgren, forskare i limnologi, vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

– Det får man inte leverera ut som dricksvatten till konsumenter, det måste renas först. Men det är svårt att ta bort allting. I ledningsnäten fungerar det som mat för bakterier och svampar. De kan göra andra illaluktande och illasmakande organiska föreningar. En del av dem är giftiga också. Det kan nog bli det största problemet på lite längre sikt för de som har råvattentäkter i sjöar med lite längre omsättningstider, säger han.

David Svanberg
david.svanberg@sr.se

Maria Carlström, SR Kronoberg
maria.carlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista