Tvångsintagnas rättigheter ska utredas

Vilka fri- och rättigheter ska personer som dömts till rättspsykiatrisk vård ha rätt till? Det ska regeringen nu utreda.

Ett exempel på problematiken är fall i Växjö som har lett till konflikt emellan Växjös regionspsykiatriska klinik och Socialstyrelsen.

Kliniken har brutit mot en patients grundläggande fri- och rättigheter, genom att lägga fokus på att skydda samhället från patienten.

– Patienten har inte fått tala fritt i telefon. Man har även tagit del av innehåll i den utgående posten vilket man absolut inte får göra, säger Ewa Wressmark, byrådirektör på Socialstyrelsen.

Patienten fortsatte med brott
Den aktuelle patienten är tvångsintagen för sexuella övergrepp och ofredande. Enligt överläkare Thomas Dahlén fortsatte personen begå brott inifrån kliniken, bland annat genom att ofreda personer utanför genom telefonsamtal och brev.

Thomas Dahlén medger att klinikens agerande bryter mot gällande regelverk som förbjuder inskränkningar i patienters privatliv, men han menar ändå att situationen inte är så enkel.

– Problemet är helt enkelt att med stöd av lagen får en patient som är intagen för rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, fortsätta sin brottsliga verksamhet, säger han.

Regeringen utreder
Regeringen kommer att utreda frågan om patientens fri- och rättigheter inom rättspsykiatrisk tvångsvård. Det säger Anders Milton, regeringens nationella psykiatrisamordnare. Han kan förstå att dagens regelverk ifrågasätts.

– Det känns naturligtvis orimligt för vårdpersonalen att se personen och veta att man inte kan göra någonting, säger psykiatrisamordnare Anders Milton.

En person som tas in för tvångsvård får ju det istället för fängelse. Är det rimligt att det är olika regler som gäller?

– Det ska vi titta på. Man kan bli dömd till tvångsvård, men hade någon gjort den bedömningen att man skulle bli dömd till fängelse, då hade man inte haft de möjligheterna som man som patient har. Frågan är om man inte måste se över regelsystemet, säger Milton.

Linda Lundqvist
linda.lundqvist@sr.se

I samarbete med SR Kronoberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista