Vladimir Putin med Fredrik Reinfeldt under presskonferensen på Rosenbad. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.

Ekonomi i fokus för Putins Sverigebesök

I dag har Rysslands premiärminister Vladimir Putin besökt Sverige för att bland annat möta statsminister Fredrik Reinfeldt. Mycket av mötets fokus låg på ekonomi och flera affärsavtal undertecknades.

Men Vladimir Putin uttryckte också oro inför det svenska deltagandet i insatsen i Libyen:

– Utvidgandet av Natos strukturer, och att de kommer närmare den ryska gränsen, det framkallar såklart oro i Ryssland, sa Vladimir Putin på presskonferensen i Rosenbad och lade till att alla länder som ser militära strukturer flytta fram positioner måste reagera mot det.

Under sin tid som KGB-agent fick han lära sig av en kollega som stred under Sovjets krig i Afghanistan att alla bombningar, alla operationer för med sig civila offer, sa Vladimir Putin.

Att operationen i Libyen, som han tidigare kallat för ett modernt korståg, utförs för att skydda civila och värna mänskliga rättigheter, tyder därför på dubbelmoral hos västmakterna, enligt Vladimir Putin.

Men dagens möte var framför allt fokuserat på ekonomi. Handelsavtal inom ramen för ryska moderniseringsprojekt skrevs under och flera samarbetsavtal mellan Ryssland och Sverige undertecknades, framför allt inom miljö, rymd och telekom. Både Putin och Reinfeldt lyfte fram hur viktiga och goda partners Ryssland och Sverige är samt hur mycket handelsutbytet länderna emellan har ökat.

Efter dagens möte är det bland annat klart att telekombolaget Ericsson ska delta i president Medvedevs älsklingsprojekt Skolkovo, en innovationsby som ska växa upp utanför Moskva med Silicon Valley som förebild.

Både Putin och statsminister Reinfeldt prisade den positiva utvecklingen inom de båda ländernas handelsrelationer. Även om Fredrik Reinfeldt också efterlyste reformer mot den omfattande korruptionen i Ryssland. Den tidigare tunga frågan om mänskliga rättigheter i Ryssland, fick inte mycket plats, även om statsminister Fredrik Reinfeldt sade att det i avtalet mellan Sverige och Ryssland också finns krav:

– Partnerskapet bygger på viktiga principer om demokrati, rättstatlighet, och mänskliga rättigheter. Allt detta nämns.

Av organisationen Transparency International rankas Ryssland som ett av världens mest korrupta länder, till och med Libyen, Iran och Eritrea ligger bättre till.

Den ryska människorättsaktivisten Olga Sadovskaja säger att alla Rysslands problem hänger ihop, om inte mänskliga rättigheter börjar respekteras och lagar följas, så kommer inte heller ekonomin kunna utvecklas.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".