Fler nya jobb på nätet

Trots att arbetslösheten gått upp under senare år så märker man hos landet största nätannonsör ett uppsving på arbetsmarknaden. Och det är framför allt de privata arbetsgivarna som vaknat till liv igen.

Antalet lediga jobb hos nätrekryteraren Jobline Monster, är i dag nästan dubbelt så många som förra sommaren. När det plingade till i inkorgen hos arbetsförmedlaren Joblines prenumeranter kunde de läsa i det senaste mejlet, att det är högtryck på jobbfronten. Och företagets VD Per Sunnemark talar nu om en tydlig förändring, när det gäller de privata arbetsgivarna som börjat söka personal igen.

Det ser lite mer positivt ut på jobbmarknaden, framför allt inom den privata sektorn. Totalt sett är antalet jobb oförändrad. Men det vi ser nu är att den privata sektorn börjat skapa en del nya jobb, samtidigt som det går lite i den offentliga sektorn.

Hos nätrekrytaren Jobline finns det i dag närmare 1 200 nya jobb, mot 700 förra sommaren. Och det är de privata arbetsgivarna som ligger bakom ökningen och svarar för ungefär 70 procent av annonserna. Tidigare krisbranscher som IT och telekom har dessutom börjat söka personal igen, enligt Per Sunnemark.

Om man tittar tillbaka de tre senaste åren har den privata sektorn haft väldigt få nya jobb, framför allt inom just IT, telekom och data. Och det är framför allt där vi ser en markant förändring till det bättre.

Per Sunnemark tror nu att den positiva utvecklingen, som började märkas redan under våren, kommer att hålla i sig och till och med förstärkas under hösten.

Robert Andersson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista