Arbetslösa argentinare tappar sympatier

På torsdagen demonstrerade tusentals arbetslösa i Buenos Aires. Det var inte första gången. I själva verket har de organiserade arbetslösa blivit Argentinas mest aktiva sociala aktör. Till stor del tack vare regeringen.

Det är återigen kaos i Buenos Aires centrum. De arbetslösas demonstrationer och vägblockader har nästan blivit vardagsmat i Argentinas huvudstad. Just därför har också den breda sympati de mötte för några år sedan, när de började agera i mer omfattande skala, nu börjat övergå i irritation.

Efter ett antal våldsamma incidenter, den senaste för en vecka sedan, har också regeringen börjat ändra attityd.

Tidigare har polisen oftast hållit sig på avstånd. Men den här gången övervakades demonstrationen av några tusen poliser som såg till att ingen lämnade den utstakade marschvägen.

Starka ledare
De arbetslösa är ingen homogen grupp. Det finns många olika organisationer. Ofta hör de samman med en stark ledare eller en politisk organisation.

En del av de arbetslösas organisationer stödjer regeringen. Men andra, los duros, de hårda, de som demonstrerade på torsdagen, har blivit president Nestor Kirchners värsta fiender. Åtminstone verbalt. För samtidigt som de kritiserar är de beroende av regeringen.

Utan de bidrag som staten ger till de arbetslösa, skulle organisationerna knappast existera i den omfattning de nu gör. Bidragen administreras nämligen av organisationerna, eller rättare sagt av deras ledare.

Bidrag verktyg för kontroll
Med ledare som följer regeringen kan bidragen fungera som verktyg for social kontroll. Men med ledare som är kritiska, är bidragen istället ett effektivt vapen for att hålla liv i mobiliseringarna.

Detta eftersom de som inte deltar i demonstrationerna inte heller kan räkna med några bidrag.

Frågan är vad som händer den dag regeringen bestämmer sig för att ge bidragen direkt till de enskilda arbetslösa i stället för som nu, till deras ledare.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista