Kambodjanska bybor evakueras från gränsområdet där nya strider har blossat upp mellan thailändska och kambodjanska soldater. Foto: Tang Chhin/Scanpix

"Thailand är fullt av rykten om en militärkupp"

Längre intervju med Anders Engwall
15 min

Thailand skickar fler soldater till gränsen mot Kambodja efter en veckas intensiva strider som krävt minst 15 människors liv och tvingat 50 000 människor att fly.

Konflikten sägs handla om ett 900 år gammalt hindutempel men enligt Thailandsforskaren Anders Engvall vid Handelshögskolan i Stockholm har konflikten helt andra bakomliggande skäl.

– Thailand är fullt av rykten om en framtida militärkupp, många bedömare fruktar en militärkupp i Thailand. Det finns en risk att militären väljer att eskalera konflikten för att kunna legitimera ett maktövertagande, säger Anders Engwall.

Den kambodjanska regimen vill få in en internationell medling i konflikten för att en gång för alla fastställa att området tillhör Kambodja.

Det finns långt framskridna planer på att göra platsen till en stor turistdestination. Men de kambodjanska tv-bilderna nu är så långt ifrån en turistfilm man kan komma.

Artillerielden dånar och man ser hur människor flyr sina hem som pulveriseras.

Anders Engvall vid Handelshögskolan i Stockholm menar att den uppblossande konflikten i själva verket är upptakten av en valrörelse - som kan bli än blodigare.

– I det fall som ett nyval skulle leda till att de partier som är lojala med före detta premiärministern Thaksin Shinawatra kommer till makten så kommer det att vara en överhängande risk för att militären avsätter den regeringen, säger Anders Engvall.

Premiärminister Abhisit Vejjajiva väntas upplösa parlamentet i nästa månad för att utlysa nyval någon månad senare och det är inför det valet som de tre maktcentrumen i Thailand, de poliNyval väntiska partierna, militären och kungahuset, positionerar sig, menar Anders Engvall.

Anledning till att militären vill ha kvar den nuvarande regeringen är att de nu har stort inflytande och har fått mycket kraftigt ökade anslag sedan Abhisit kom till makten 2008.

Dessutom är den av folket så älskade kungen gammal och sjuk och det har också skapat en oro hos militären.

– Det är tydligt att kungens hälsa är vacklande och det finns tveksamheter kring hans efterföljare, kronprinsen. Det här gör att vi kommer att se hur grupper som militären gör allt för att flytta fram sina maktpositioner, säger Anders Engvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".