Rättegång mot privata fångvaktare

I Afghanistan har rättegången inletts mot en grupp amerikaner och afghaner som drivit ett privat fängelse i Kabul. Gruppen som gripit vad de ansett vara misstänkta terrorister, uppger att de haft amerikanska myndigheters stöd.

Uppgifterna tillbakavisas från USA, men på torsdagen medgav amerikansk militär att de tagit emot en fånge från gruppen.

Krig mot terror verkar ha inspirerat gruppen, som leds av en före detta soldat, att själva hitta misstänkta terrorister. De afghaner som greps av gruppen placerades i vad som närmast kan betecknas som ett privat fängelse.

”Tortyr har förekommit”
Väl i förvar uppger flera av gruppens fångar att de torterades. En person som hölls av gruppen säger att varmt vatten hälldes över dem, att de misshandlades och inte fick mat.

När rättegången inleddes i Kabul i onsdags anklagades de tre amerikanerna och fyra afghanerna i gruppen för att ha fängslat och torterat åtta afghanska män.

Gruppens ledare sa att den amerikanske försvarsministern Donald Rumsfeld givit sitt medgivande till verksamheten, men det tillbakavisas av Vita huset och de amerikanska styrkorna på plats i Afghanistan.

Visst samarbete med internationella soldater verkar dock ha förekommit. Innan gruppen greps av afghansk militär i början på juli genomförde man flera operationer som understöddes av Natostyrkor.

Amerikaner höll fånge
Amerikansk militär medgav på torsdagen att de höll en av gruppens fångar i förvar i två månader, sedan han lämnats över av gruppens ledare. Vem fången var vill man inte gå in på. Amerikansk militär är mycket mån om att framhäva att gruppen frilansade och inte arbetade på deras uppdrag.

Gruppens ledare tros vara ute efter de stora belöningar som utlovats för bland andra Usama bin Ladin. Han uppger att man lyckats avstyra ett attentat mot Kabuls flygplats och mordförsök mot afghanska ledare.

Den amerikanske förre detta soldaten säger också att han stred mot talibanerna 2001 och 2002. Om rätten finner att de är skyldiga riskerar medlemmarna i gruppen att dömas till 20 års fängelse.

Naila Saleem
naila.saleem@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".