Ryskt oljebolag nära konkurs

Krisen för det ryska oljebolaget Yukos kan göra att landets kreditvärdighet inte kan höjas. Yukos självt säger att företaget kan vara nära konkurs.

Vad den ryska staten nu gör med Yukos beskrivs av en aktieanalytiker i Moskva som ”att man vill bota en patient som fått hosta med en hjärt-transplantation”.

För lite drygt två veckor sedan gick tidsfristen för Yukos skatteskuld ut. Men eftersom Yukos tillgångar är frysta har bolaget tills idag bara lyckats betala en tiondel av skatteskulden på cirka 25 miljarder kronor. Dessutom riskerar företaget ytterligare skatteskulder.

Strid på två fronter
Striden mellan staten och Yukos sker på två fronter, dels en skatteprocess och så parallellt en rättegång om bland annat bedrägeri mot ägaren Chodorkovsky.

Många i Ryssland anser att staten jagar Yukos för att Chodorkovsky utmanat president Putin politiskt.

Putin och de rika affärsmän som kallas oligarker, gjorde för några år sedan upp att de fick behålla sina tillgångar om oligarkerna höll sig utanför politiken.

Men Chodorkovsky bröt den överenskommelsen genom att dels sponsra Putins politiska motståndare, dels föra en egen utrikespolitik genom att säga till vilka länder han tyckte att oljeledningarna skulle gå. Det tredje som vissa hävdar, köpte Chodorkovsky flera parlamentsledamöter för att nya oljeskatter inte skulle röstas igenom.

Det är alltså därför som Putin och den ryska staten jagar Yukos.

Staten vill att Yukos säljer företag
Det staten vill göra för att kräva in Yukos skatteskuld är att sälja det dotterbolag som pumpar upp mycket av företagets olja. Detta företag, Yuganskneftgaz, är värderat till mer än 100 miljarder kronor. Men staten vill enligt uppgifter sälja det för en bråkdel av värdet, 10 miljarder.

Det är försäljningen av företaget som analytiker ser som överdrivet och ett tecken så gott som något på att staten vill köra oljegiganten i botten.

Om produktionsbolaget tvingas sälja, varnas Yukos för att man måste riva upp kontrakt om oljeexport, en akut likviditetskris och så småningom konkurs inom en månad.

Problem för ryska ekonomin
Problemen kring Yukos skapar också problem för den övriga ryska ekonomin. Kapital rinner ut ur landet samtidigt som investerare inte vågar satsa innan Yukos-krisen är löst.

Dessutom verkar nu flera kreditvärderings-institut avvakta med att höja Rysslands betyg från dagens skräpstatus. Det är ett betyg som innebär att det finns stora risker att kapitalet försvinner.

Det är något som Yukos ägare Chodorkovsky nu under rättegången som pågår mot honom lär vara mycket medveten om.

Edvard Unsgaard, Moskva
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".