Abu Bakar Bashir, ledare för Jemaah Islamiah.

Balibombare kan bli frisläppt

Indonesiens konstitutionella domstol beslutade på fredagen att den terroristlag som instiftades efter Balibomben 2002 inte är laglig. Advokaterna till den påstådda ledaren för organisationen som misstänks ligga bakom terrorattacken, kräver att han omedelbart släpps fri.

Advokaterna till Abu Bakar Bashir, den påstådda ledaren för Jemaah Islamiah, som misstänks ligga bakom terrorattacken, kräver att han omedelbart släpps fri.

Inom en månad efter bombattacken på Bali instiftades den nya terroristlagen som bland annat kan utdömma dödsstraff och kan hålla misstänkta terrorister i ett halvår utan att en domstol prövar deras fall.

Terrorattacken krävde 202 människors liv, varav sex svenskars. Internationellt har Indonesiens snabba agerande efter attacken berömts.

Olika människorättsorganisationer har dock kritiserat det snabba införandet av lagen. Det var också en advokat till en av de 32 som dömdes för bombningen med hjälp av den nya lagen, som ville få saken prövad av den konstitutionella domstolen.

Påverkar inte redan dömda
Det advokaterna vänt sig emot är om man verkligen kan dömas av en lag som inte fanns när det brott man är misstänkt för begicks.

Den konstitutionella domstolen i Indonesien instiftades för ett år sedan och består av nio domare. Fem av dessa kom fram till att införandet av lagen inte gick rätt till och att den inte får användas mer eftersom den kan användas av parlamentet eller regeringen som hämnd.

En representant för domstolen sa dock efteråt att beslutet inte har någon inverkan på de som redan är dömda, med följden att flera advokater sa att de redan nu tänker överklaga domarna med anledning av dagens beslut.

Rättegång skjuts på framtiden
Advokaten till den nu anhållne Abu Bakar Bashir begärde omedelbart att han skulle släppas fri då han sitter anhållen med hjälp av just denna lag. Den islamisktiska gruppen Jemaah Islamiah som påstås ledas av just Bashir misstänks ha anknytning till al-Qaida.

Den polisutredningen som fortfarande pågår säger sig ha nya bevis för att Bashir var hjärnan bakom bomberna på diskoteken på Bali. För bara någon vecka sedan menade utredarna att en rättegång var mycket nära, men den skulle just använda sig av den nu utdömda lagen.

Margita Boström, Bangkok
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista