Barn till unga mammor misshandlas

Barn till tonårsmammor löper större risk att skadas och misshandlas. Det visar en svensk studie som gjorts vid Karolinska Institutet i Solna. Risken för misshandel är till exempel dubbelt så stor.

Cecilia Ekéus, barnmorska och forskarstuderande, har lett undersökningen.

– Barn till tonårsmödrar har en dubbel risk att sjukhusvårdas för våld. De som får barn i tonåren är ofta lågutbildade och kommer kanske ofta själva från splittrade hem.

– Det är mycket vanligare att de själva är skilsmässobarn. De saknar kanske oftare socialt stöd, de är mer ensamma, dessutom verkar det vara så att det finns en viss missbruksproblematik som kan förklara en del av den här överrisken, säger hon.

Kartläggning av 800 000 barn
Drygt 800 000 barn, alla födda mellan 1987 och 1993, ingår i undersökningen som gjorts vid Karolinska Institutet.

Forskarna har kartlagt barnen från födseln upp till skolåldern och tittat på de gånger barnen blivit inlagda på sjukhus på grund av skador.

Resultatet visar alltså att risken för misshandel var dubbelt så stor hos barn till tonårsföräldrar. Risken för skador som krävde sjukhusvård var 40 procent större för barn till mammor som var i tonåren när barnet föddes.

Cecilia Ekéus säger att man i studien inte kan se vem som skadat barnen, om det är mammorna eller någon annan, till exempel pappan eller en kompis.

Även unga mammor misshandlas
Men inte bara barnen utan även de unga mammorna själva råkar oftare ut för misshandel.

En annan studie gjord vid Karolinska Institutet visar att en av 50 nyblivna mammor blir slagna av sin partner under barnets första levnadsår. I gruppen mammor som var 24 år eller yngre var risken dubbelt så stor.

Christine Rubertsson, lektor i vårdvetenskap och forskare vid Mälardalens högskola har gjort den undersökningen.

– Risken visade sig vara dubbelt så hög som för andra kvinnor, vilket visar då att unga kvinnor är en speciellt utsatt grupp, säger hon.

Unga mammor behöver stöd
Både Cecilia Ekéus som tittat på barnen till de unga mammorna och Christine Rubertsson, efterlyser mer stöd till tonårsmammor och bättre kunskap inom vården om hur unga mammor har det.

– Att vi inom mödrahälsovården blir mer uppmärksamma på kvinnor som har diffusa symptom, att vi bär den här kunskapen i ryggen och ställer frågor om hur kvinnor lever och hur de har det och om de har blivit utsatta för våld, säger hon.

Maria Höglund
maria.hoglund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista