Fp öppet för sammanslagning

Folkpartiledaren Lars Leijonborg kan tänka sig att slå samman två eller fler borgerliga partier. Det säger han till Svenska Dagbladet på fredagen. Han har dock inte sina borgliga kollegor med sig.

– Det är svårt att slå samman företag, men det är hundra gånger svårare att slå samman partier, så det är svårt att se hur det skulle kunna gå till. Varje parti har sin profil och jag tror att vi gemensamt kan få ett bättre resultat om vi går ut var och en för sig, säger kristdemokraternas vice ordförande Mats Odell.

Lars Leijonborg befinner sig på resa och kan inte kommentera det han säger i Svenska Dagbladet.

Artikeln går dock ut på att Leijonborg, återigen, för fram förslaget att de borgerliga partierna seriöst borde överväga en sammanslagning för att minska splittringen och för att bli ett starkare alternativ till socialdemokraterna.

C och kd önskade partners
Leijonborg vill inte säga vilket eller vilka partier folkpartiet vill gå ihop med, men enligt Svenska Dagbladet är det i första hand centern och i andra hand kristdemokraterna.

Centerns partisekreterare Jöran Hägglund säger inte nej till en sammanslagning, men tror ändå inte att det är läge för det nu. En sammanslagning måste växa fram, menar han.

– Det är ingen naturlag att det ska vara många olika partier, men det kan inte kommenderas fram uppifrån, det har ju provats förut med misslyckat resultat. Det måste växa underifrån för att människor vill och där är vi inte i dag, säger han.

Partisplittringen inte unik
Axel Hadenius, professor i statskunskap vid Uppsala universitet, tror inte att de borgliga partierna har något att vinna på att gå samman.

– Det skulle möjligtvis skapa större enighet inför väljarna, men de skulle också ha svårare att profilera sig till specialgrupper. Den här typen av partisplittring som vi har i Sverige är inte unik på något vis ur ett europeiskt perspektiv. Det har ju lyckats för högersidan i andra länder att vinna val under sådana villkor, säger han.

Ulrika Lindahl
ulrika.lindahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista