Nordeas vd Chrstian Clausen presenterade idag kvartalsrapporten för Nordea. vinsten för årets första kvartal slutade på knappt 9 miljarder kronor före skatt. Foto: Louise André-Meiton/SR

Storbankernas vinster ökar

"Det är viktigt att minska kostnader och tjäna mer pengar på varje kund"
2:37 min

Rapportsäsongen fortsätter, idag var det storbankerna Nordea och Swedbanks tur att visa böckerna. Bankerna går starkt, vinsterna ökar, men nu gäller det att fortsätta anpassa verksamheten till den nya verklighet som råder efter finanskrisen, säger Nordeas vd Christian Clausen.

– Vi kommer inte att expandera på nya marknader utan nu är det "det nya normala affären" som gäller. Vi fokuserar på kapital och att vara kostnadseffektiva, säger Nordeas vd Christian Clausen

– Tillväxten kommer i våra kärnsegment på de nordiska marknaderna; guldkunder, private banking kunder och företagskunder.

Nordeas vd Christian Clausen gillar uttrycket new normal - världen har förändrats av finanskrisen - råmaterialet för banker, pengar, har blivit dyrare, samtidigt kräver nya regleringar att bankerna ska ha just mer egna pengar.

Därför är det viktigt att minska kostnaderna och försöka tjäna mer pengar på varje kund.

Och tjäna pengar gör Nordea, mer än för ett år sen, vinsten för årets första kvartal slutade på knappt 9 miljarder kronor före skatt.

En ännu större förbättring har Swedbank gjort - Vinsten för årets första kvartal blev 5 miljarder kronor.

Nu är Swedbank redo att satsa igen och låna ut pengar i Sverige och i Baltikum säger vd Michael Wolf:

– Vi är väldigt väl kapitaliserade och när kreditefterfrågan tar fart i både Sverige och Baltikum så står vi rustade att möta det behovet som kommer, säger Michael Wolf.

När det blåste som värst gjorde Swedbank två nyemissioner och satte av pengar för kommande kreditförluster, men verkligheten blev lite ljusare och nu tar Swedbank tillbaka en knapp miljard kronor.

Bankens pengar används nu för att köpa tillbaka aktier, men är läget så lugnt att ett återköp är rätt väg?

– Ja, vi klarar att göra ett återköp och ändå hålla en hög kapitalisering. Vi kommer inte att gå under 13 % innan 2013 så vi har alla buffertar som behövs, säger Michael Wolf.

Igår berättade ju Handelsbanken att de medvetet förlängt sin upplåning och vd Pär Boman varnade för att läget på de europeiska kapitalmarknaderna försämrats, men riktigt den dystra bilden delas inte av Swedbank och Nordea.

Fast statsskuldskrisen måste lösas för annars skapar den osäkerhet säger Nordeas vd Christian Clausen.

– Den osäkerhet som finns om statsskuldsproblemen, om den inte löses så skapar det volatilitet i marknaden.

– Men har ni märkt att det är svårare att låna upp pengar, eller att ni får betala mer?

– Nej, inte riktigt, det kan man inte säga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".