Yukos kris kan skada rysk industri

Krisen för oljebolaget Yukos är en kris som kan leda till att Rysslands kreditvärdighet inte kan höjas. Och Yukos självt säger att företaget kan vara nära konkurs.

Vad den ryska staten nu gör med Yukos beskrivs av en analytiker här i Moskva som att man vill bota en patient som fått hosta med en hjärt-transplantation. För lite drygt två veckor sedan gick ju tidsfristen för Yukos skatteskuld ut - men företaget har på grund av frysta tillgångara bara betalat en bråkdel.

Många i Ryssland anser att staten jagar Yukos för att Chodorkovsky utmanade Putin politiskt. För trots en uppgörelse om att oligarkerna skulle hålla sig borta från politiken har Yukos ägare Chodorkovsky sponsrat Putins motståndare och, säger en del, köpt parlamentsledamöter för egna syften.

Och det staten vill göra är att sälja det dotterbolag som pumpar upp mycket av Yukos olja och det tycker alltså analytiker är överdrivet. Yukos säger självt att det riskerar konkurs inom en månad.

Problemen sprids också till den övriga ryska ekonomin. Kapital rinner ur landet och flera kreditvärderingsinstitut avvaktar med att höja Rysslands betyg från dagens skräpstatus - ett betyg som innebär att det finns stora risker att investerat kapitalet försvinner. Något som Yukos ägare Chodorkovsky nu under rättegången som pågår mot honom för bland annat bedrägeri lär vara mycket medveten om.

Edvard Unsgaard, Moskva

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista