Ekot och P3 Nyheter granskar

Dödshotade barn utvisas

3:27 min

Migrationsverket har beslutat att en psykiskt sjuk mamma som har tankar på att döda sina barn ska utvisas ensam med barnen, trots att socialtjänsten har bedömt att hon är farlig och inte får vara själv med dem i Sverige. Det här visar en granskning som Ekot och P3 Nyheter har gjort.


– Det vore förödande för familjen om de splittras eftersom barnens hälsa och utveckling är beroende av att de har tillgång till båda sina föräldrar, säger Marika Ekroth är socialsekreterare i Stockholm och har utrett familjen, säger Marika Ekroth som är socialsekreterare i Stockholm och har utrett familjen.

Det handlar om de här två pojkarna, som är två och fyra år och födda i Sverige. Socialtjänsten har alltså i sin senaste utredning slagit fast att den psykiskt sjuka mamman inte får vara ensam med barnen på grund av risken att hon skadar dem. Pappan i familjen måste vara hemma.  Vid ett tillfälle då han lämnade barnen ensamma med mamman omhändertogs barnen akut.

Mamman kommer från Uzbekistan och ska utvisas dit.

Pappan, Giorgi, kommer från Azerbadjan och ska utvisas dit.

Pojkarna är födda och uppväxta i Sverige, men Migrationsverket prövar ändå deras asylskäl mot  Uzbekistan, mammans hemland. Beslutet blir att barnen ska utvisas dit med sin psykiskt sjuka mamma.

– Mina barn är statslösa och ska utvisas till ett land där vad som helst kan hända med dem, utan mig, med en sjuk mamma, säger Giorgi. Trots att en utvisning, enligt socialtjänsten, skulle vara förödande och trots intyg från sjukvården som visar att det finns risk att mamman överger barnen har migrationsverket beslutat att barnen ska utvisas med sin psykiskt sjuka mamma.

– Om vi säger så här. Möjligheterna enligt lagstiftaren är ytterst begränsade, så att spelutrymmet är därmed också väldigt begränsat, Johan Ryltenius som är processförare på migrationsverket.

Anser du att mamman är kapabel att ta hand om sina barn?

– Jag vill ogärna dissekera ett läkarintyg i media. Jag tycker det är orättvist mot de i ärendet berörda personerna, säger Johan Ryltenius.

– Det är dokumenterat att modern inte kan ta hand om barnet. Det här är fullständigt obegripligt. Det är faktiskt det, säger Ann-Mari Appelberg är psykiater och har haft kontakt med familjen sedan förra året.

Familjen har överklagat utvisningen till migrationsdomstolen. Maria Hammarberg var den domare som prövade den yngsta pojkens fall. Hon säger att hon beaktat vad som är bäst för barnet, men kom ändå fram till att migrationsverkets beslut inte ska ändras:

– Det var den bedömningen vi gjorde. Jag kan inte svara mer än så, säger Maria Hammarberg.

Hur kan man komma på den tanken att det skulle vara det bästa för honom att utvisas tillsammans med en mamma som har tanke på att döda honom och som inte får vara själv med honom i Sverige?

– Vi gjorde den bedömningen då enligt det medicinska underlag som fanns i akten, svarar Maria Hammarberg.

Hur tänkte ni?

[Inget svar]

Personerna i reportaget

Latifa Turfan: Mamma till Tigran och Armen, sambo med Giorgi.  Från Uzbekistan, kom till Sverige 2003 och har tidigare haft tillfälligt uppehållstillstånd. Psykiskt sjuk, har haft tankar på att döda sina barn. Ska nu utvisas till Uzbekistan.

Giorgi Grigorian: Pappa till Tigran och Armen, sambo med Latifa. Från Azerbajdzan, kom till Sverige 2004. Ska utvisas till Azerbajdzan.

Armen: Två år gammal, född i Sverige. Ska utvisas till mammans hemland Uzbekistan.

Tigran: Fyra år gamma, född i Sverige. Ska utvisas till mammans hemland Uzbekistan.

Christine Bertlin: Psykolog, barn- och ungdomspsykiatrin. Kritisk till utvisningen av barnen eftersom de är sjuka och behöver flera års intensiv behandling. Enligt BUP riskerar barnen skadas vid en utvisning.

Marika Ekroth: Socialsekreterare. Har två gånger utrett familjens situation efter att mammans läkare inom psykiatrin slagit larm, bland annat sedan mamman berättat om sina tankar att döda barnen. Enligt socialtjänsten skulle en splittring av familjen vara förödande för barnens hälsa.

Maria Hammarberg: Domare på migrationsöverdomstolen. Har prövat Armens fall. Har beaktat vad som är bäst för Armen kom fram till migrationsverkets beslut inte ska ändras. Han ska utvisas med sin psykiskt sjuka mamma.

Per Stadig: Advokat, har jobbat över trettio år med asylärenden, expert i en statlig utredning från 2009 om utlänningslagen. Kritisk till utvisningen. 

Ann-Mari Appelberg: Psykiater. Har haft kontakt med familjen sedan förra året. Kritisk till utvisning. Anser att den är orimlig och att Sverige bryter mot FN:s barnkonvention. 

Johan Ryltenius: Processförare på Migrationsverket har arbetat med Tigrans ärende. Har prövat om det överhuvudtaget går att skicka honom till Uzbekistan, eller om det finns ett så kallat verkställighetshinder. Anser att det går att genomföra utvisningen.

Chatt: Så var det att göra reportaget

Hur kan man hjälpa barnen? Och vad baseras beslutet om utvisning på? Reportrarna #link=259986# och #link=259987# svarade på publikens frågor i en chatt. 

Bo-Göran Bodin

Ekot

Martin Jönsson

martin.jonsson@sverigesradio.se 
#link=315816#

#link=335483#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista