Den kritiska rapporten presenterades i Washington på torsdagen.

"Diplomatisk terrorrapport"

Den amerikanska kongressens 11 septemberrapport som kom på torsdagen är diplomatisk. Den hjälper och skyddar den sina presidentvalskandidater. Det säger den tidigare svenske ambassadören i USA, Rolf Ekéus.

Den amerikanska kongressens 11 septemberrapport som kom på torsdagen pekar ut stora brister inom säkerhetstjänsten. Den slog också fast att det fanns flera möjligheter att stoppa attackerna som dödade 3 000 människor.

Rolf Ekéus, tidigare svensk ambassadör i USA och chef för fredsforskningsinstitutet Sipri, kommenterar rapporten och vad för konsekvenser den kan få för presidentvalskampanjen.

– Det dämpar nog president Bushs möjligheter att säga att han är en oerhört skicklig terroristbekämpare. Men jag tror samtidigt att Kerry måste vara försiktig från sin sida. Jag tror att det kanske blir någon försvagning av Bushs argumentation att han är den mest pålitlige.

”Kerry håller låg profil”
Rolf Ekéus säger att rapporten visar att Bushadministrationen begått flera och stora misstag, men att demokraternas presidentkandidat John Kerry å andra sidan också har anledning att hålla en låg profil i terrorfrågan.

Kerry har inte någon större erfarenhet av terrorism jämfört med Bush, utan kommer nog försöka fokusera på andra samhällsfrågor, där han väger tyngre, menar Ekéus.

Ekéus menar också att det inte är någon slump att den delen av kommissionens utredning som ska granska Bush och Clintonledningarna mer ingående, inte kommer publiceras förrän efter valet.

Det är en än gång ett försökt att icke-politisera den här kommissionen. På det sättet kommer eventuella missgrepp av president Bush inte att belysas förrän efter novembervalet.

”Diplomatisk rapport”
Ekéus sällar till en skara kritiker som kallar rapporten diplomatisk och politiskt slug, då de republikaner och demokrater som suttit i kommissionen inte direkt utpekat någon administration som mest ansvarig och på så sätt försökt hjälpa och skydda sina presidentvalskandidater.

Rapporten visar på flera tillfällen som attackerna hade kunnat stoppas, men undviker att svara direkt på utredningens huvudfråga om attackerna hade kunnat förhindras. I Ekéus ställer sig frågande till detta:

– Det väcker en del häpnadsväckande saker. man visste ju till exempel att det var al-Qaida anknuten person som höll på att utbilda sig i flygskolor i USA. Och som inte var särskilt intresserade av hur man skulle landa. Då borde man ju vara lite uppmärksam på varför, säger Rolf Ekéus.

Eva Sohlman
eva.sohlman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista