ABB-chefers löner redovisas

ABB:s årsredovisning som publicerades på torsdagen visar att koncernchefen Jörgen Centerman fick cirka 18,4 miljoner kronor i ersättning från ABB förra året, varav hälften var bonus. Det trots att företaget samtidigt gick med en förlust på 7,2 miljarder kronor.
De övriga tio högsta cheferna tjänade tillsammans 80 miljoner kronor. Några uppgifter om den högsta ABB-ledningens kommande pensionsförmåner finns däremot inte i redovisningen. ABB-chefen Jörgen Centerman uppger dock för Ekot att hans pension kommer att bli 50 procent av hans grundlön och 50 procent av det genomsnittliga värdet på hans bonus under de fem bästa åren. Han säger också att bonusen aldrig kan bli högre än 150 procent av grundlönen och därmed inte komma upp i de höga belopp som delats ut till de före detta ABB-cheferna Percy Barnevik och Göran Lindahl.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista