Ny svensk teknik spårar hiv

2:11 min

Ny svensk teknik för att spåra hiv kan få stor betydelse spridningen av hiv. Svenska forskare har konstruerat en mycket känslig mätutrustning som på bara några veckor kan visa om någon smittats med hiv eller ej.

I dag kan en person få vänta i månader på provsvar.

Martin Hedström, doktor i bioteknik vid Lunds Tekniska Högskola och en av konstruktörerna, menar att tidig upptäckt av HIV är mycket viktig.

 – Det innebär ju då att man potentiellt sett kan minska spridningen och man kan även sätta in terapi tidigt, vilket kan ge stora fördelar för individen om man är drabbad, säger Martin Hedström.

Det har tagit 20 år att konstruera apparaten, som får plats i en skokartong.

Utrustningen kan mäta extremt låga koncentrationer av gifter, virus eller andra ämnen i vätskor.

Användningsområde är brett och kan till exempel användas för att avslöja så kallad bioterrorism, det vill säga övervaka och spåra gifter i exempelvis vattentäkter.

Världens tuffaste granskare av läkemedel och analysutrustning, amerikanska läkemedelsverket, FDA, har fått upp ögonen för den svenska uppfinningen och skall prova och utvärdera utrustningen i höst.

En enkel, snabb och billig metod att ta reda på om till exempel brunnsvatten är förorenat med kolera eller om en person är hiv-smittad gör utrustning mycket lämplig för tredje världen.

 – I förlängningen vill vi ju att den här metoden även skall kunna användas i tredje världen och då måste priset tryckas ner.

Hur fungerar då mätutrustningen? Mycket enkelt uttryckt så består mätdelen av en guldyta där man fäst antikroppar som känner igen de ämnen man valt att mäta.

När ämnet fäst vid antikroppen på guldytan så uppstår en elektrisk impuls som apparaten registrerar.

Bo Mattiasson är professor i bioteknik ger bild av hur extremt låga koncentrationer utrustningen känner av:

– Har du en sockerbit som du löser i Östersjön, och Östersjön är ju 21 200 kubikkilometer och du rör runt ordentligt i det här, så kommer du i en koncentrationsintervall som du kan detektera med hjälp av vår mätmetod.

I dag kan alltså utrustningen användas för att spåra gifter i vatten, ge snabbare provsvar på HIV-test och spåra föroreningar i läkemedel.

Utrustningen skall nu utvecklas ytterligare för att inom en kvart ge svar på om någon bär på multiresistenta bakterier.

I dag kan det ta en dag innan man får svar och rätt behandling kan sättas in.

– Det kan ju i vissa lägen göra att patienten hinner avlida innan du går in och du ökar definitivt sjukvårdskostnaderna och patient-lidandet om du inte sätter i snabb terapi.

  

Jens Ericson, Malmö

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista