Tiden är knapp, enligt Johan Trouvé. Foto: Adam Ihse/Scanpix.

Regeringen kritiseras för utdraget Saab-beslut

"Det är timmar och dagar som räknas"
1:33 min

Västsvenska Handelskammaren är kritisk till att regeringen avvaktar med att ge sitt godkännande till ett delägarskap i Saab Automobile för Vladimir Antonov.

Efter att Riksgälden i går gav klartecken till att Antonov kan gå in som delägare i Saab Automobile så måste regeringen nu agera skyndsamt, säger Handelskammarens vd, Johan Trouvé.

– Det finns ingen som helst anledning för regeringen att vänta. Nu måste de ta ett rejält tag i frågan och direkt gå ut och godkänna Antonov som ägare i Saab, säger Johan Trouvé.

Sedan Riksgäldens direktör, Bo Lundgen, i går kallade till presskonferens och berättade att de nu godkänt den ryske finansmannen Vladimir Antonov som delägare i Spyker Cars som i sin tur äger Saab Automobile så har näringsminister Maud Olofsson sagt att hon inväntar ett beslut från Europeiska investeringsbanken, EIB, innan också hon ger tummen upp.

Såhär sade hon till P4 Väst i går:

– När nu Riksgälden har sagt sitt och gett sitt råd till regeringen så kommer vi att invänta GM:s slutgiltiga beslut och också EiB:s slutgiltiga beslut. Det avgör om det är meningsfullt för regeringen att fatta något beslut, sa Maud Olofsson.

Men tiden är knapp, enligt Johan Trouvé.

– För Saabs räkning så är det timmar och dagar som räknas. Därför är det oerhört viktigt att man nu snabbar på och därför bör regeringen också dels fatta beslut och dels ligga på EiB så att de fattar samma beslut så snart som möjligt, säger Johan Trouvé.

Är det inte klokt att vara försiktig i en sådan här fråga?

– Jo, men nu har den expertorganisation som man har, en myndighet, godkänt Antonov. Jag vet inte vilken fakta som regeringen sitter inne på eller inväntar. Deras expertinstans har sagt att man godkänner Antonov, det gör man med hjälp av tre stycken oberoende utredningar. I annat fall litar inte regeringen på sin egen myndighet, säger Johan Trouvé.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".