Om två år kan vätskor följa med på flyget

De strikta reglerna för olika vätskor i handbagaget på flyget lindras. Från och med fredagen kan passagerare som kommer från ett land utanför EU ta med sig vätskor vid transfer på en flygplats inom EU.

Regellättnaden är ett första steg. Mer följer, enligt en tidsplan som EU-kommissionen lagt fram, förutsatt att teknisk utrustning kan avgöra innehållet i vätskorna.

Om två år är det tänkt att vätskor ska kunna tas med helt utan begränsningar.

Men det verkar som att en rad EU-länder även i fortsättningen kommer att behålla förbudet mot vätskor i handbagaget även för transferpassagerare, däribland Frankrike. Uppemot hälften av EU-länderna kan behålla de gamla reglerna, enligt Reuters.

Den europeiska flygplatsorganisationen ACI säger att den i princip stödjer de nya reglerna. ACI anser dock att den utrustning som finns för att upptäcka eventuella flytande sprängmedel inte är avancerad nog och att slopandet av förbudet kommer för tidigt, skriver Reuters.

Reglerna som begränsar vätskor i handbagaget på flyget infördes i november 2006 som en reaktion på en terrorkomplott som avslöjades i augusti 2006. Terrorplanerna, där ett tjugotal brittiska medborgare var inblandade, gick ut på att ta ombord flytande sprängämnen på transatlantiska flygplan för att spränga flygplanen när de befann sig i luften över Atlanten.

Swedavia införde på torsdagen de nya reglerna. Men färre än hälften av EU-länderna har sagt att de planerar att införa dem, enligt Anders Lennerman, säkerhetsdirektör på Swedavia.

De länder där de stora transfernaven i Europa finns - Frankrike, Spanien, Storbritannien, Italien och Holland - har alla sagt att de inte kommer att lätta på reglerna. Som resenär ska man därför inte vänta sig att det blir någon större skillnad jämfört med tidigare.

– Skulle jag ge ett råd skulle jag säga att man får agera precis som man gjort tidigare, säger Anders Lennerman till nyhetsbyrån TT.

Transportstyrelsen har sedan tidigare beslutat att de nya reglerna ska införas i Sverige. Den ser ingen anledning att dra tillbaka sitt beslut, men ska följa EU-kommissionens översyn, enligt Eva-Mari Löfqvist, pressansvarig för luftfart och sjöfart.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista