Bönder förlorar ekonomiskt på regnet

Översvämningarna i södra Sverige innebär stora ekonomiska förluster för bland annat bönderna. Enligt LRF i de drabbade områdena rör det sig om förluster på flera hundra miljoner kronor.

Carl Ekströmer är lantbrukare utanför Hamneda i Ljungby kommun.

– Jag har ju cirka fyra hektar potatis som är dränkta av Lagan och cirka 10 hektar spannmål. Hittills räknar jag med att det är någonstans uppåt 2-300 000 kronor som jag har tappat i skördevärde. Och det kan ju kanske bli ännu värre, säger han.

Oroar hela familjen
Vi åker omkring på traktorvägarna kring Carl Ekströmers fält. Fyra hektar potatisfält ligger under vatten. Vid en normal skörd motsvarar det 180 ton potatis. Det är inte bara Carl Ekströmer som är orolig, hela familjen är engagerad. Bland andra den 13-årige sonen Gustav Ekströmer.

– Ja, man oroar ju sig över att det ska stiga ännu mera, det är ju inte roligt för någon i familjen, säger han.

Något exakt siffra på hur mycket översvämningarna kostar lantbruket är förstås svår att få fram. Enligt LRF Sydosts ordförande Lars-Ove Johansson, där Kalmar, Blekinge och Kronobergs län ingår, så handlar det om betydande belopp.

– Det rör ju sig om hundratals miljoner, säger han.

Förlust på 100 miljoner
Även i Jönköpings län har översvämningarna orsakat stora förluster. En grov uppskattning från LRF är att det kostat runt 100 miljoner kronor. Det är en siffra som också bekräftas av Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Från LRF höjs nu krav på att staten ska gå in och ersätta de drabbade lantbrukarna. Lars Göran Pettersson är LRF:s vice ordförande.

– Det finns ju en katastroffond och tidigare så har det inte utgått någon ersättning. Vi tycker ju att det är viktigt att vi får till stånd en dialog om hur de här frågorna ska hanteras framöver, säger han.

Kim Ohlsson, SR Kronoberg
kim.ohlsson@sr.se

David Svanberg, Jönköping
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista